Γιατί έβαλε τις φωνές ο κ. Πιερρακάκης;

Γιατί έβαλε τις φωνές ο κ. Πιερρακάκης;

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Τρίτωσε το κακό των λαθών σε θέματα εξετάσεων μέσα σε δεκαπέντε ημέρες. Η αρχή έγινε στις εξετάσεις των μαθητών δημοτικού που διεκδικούσαν μία θέση σε Πρότυπο Γυμνάσιο και η συνέχεια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αρχικά στη Νεοελληνική Γλώσσα για τους υποψηφίους γενικού λυκείου (ΓΕΛ) και κατόπιν στα Μαθηματικά των υποψηφίων επαγγελματικών λυ-κείων (ΕΠΑΛ).

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται λάθη σε θέματα των εξετάσεων, και δη Πανελλαδικών. Εχουν συμβεί και παλαιότερα, και μάλιστα πολύ πιο σοβαρά από τα φετινά – για παράδειγμα, στις Πανελλαδικές του 2012 ακυρώθηκε ερώτημα στη Φυσική διότι είχε επιστημονικό λάθος.

Ομως, είναι παράδοξο εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε μια θέση υψηλού… ρίσκου να κάνουν λάθη όπως αυτό που συνέβη στις εξετάσεις για τα Πρότυπα Γυμνάσια. Στην πολλαπλών επιλογών ερώτηση 23, η επιτροπή εξετάσεων ανακοίνωσε ότι από τις 4 επιλογές, οι Β, Γ, Δ είναι λανθασμένες, σύμφωνα με τους κανόνες της γραμματικής του δημοτικού. Αρα η σωστή ήταν η Α. Πληροφορίες της «Κ», ωστόσο, ανέφεραν ότι η επιτροπή για να ορίσει τη σωστή απάντηση έλαβε υπόψη της τη γραμματική των αρχαίων ελληνικών και όχι αυτή που διδάσκονται οι μαθητές στο δημοτικό! Δηλαδή, τα μέλη της επιτροπής ή κοίταξαν λάθος βιβλίο γραμματικής ή δεν έχουν επαφή με τη γραμματική του δημοτικού.

Αυτά είναι «αμυχές» θα πει κάποιος, στον θεσμό των εξετάσεων, καθώς εδώ και 35 χρόνια έχει διασφαλιστεί το αδιάβλητο. Το έχει καταφέρει ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας, που κάθε χρόνο οργανώνει εξετάσεις. Ωστόσο, υπάρχει και το ζήτημα της αξιοπιστίας, η οποία ναι μεν δεν πλήττεται από μικρά λάθη, αλλά αυτά μπορεί να αδικήσουν κάποιους υποψηφίους. Ας πούμε για την ερώτηση 23 η επιτροπή εξετάσεων για τα Πρότυπα Γυμνάσια αποφάσισε να δοθούν οι μονάδες της ερώτησης σε όλους τους υποψηφίους, ανεξαρτήτως του τι απάντησαν… Με αυτό τον τρόπο αδικήθηκαν όσοι 12χρονοι απάντησαν το Α είτε γιατί είχαν μελετήσει αρχαία ελληνικά (…) είτε γιατί τους χαμογέλασε η τύχη.

Μετά τα λάθη σε Γλώσσα ΓΕΛ και Μαθηματικά ΕΠΑΛ στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης «έβαλε τις φωνές» στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων. Πόσο μάλλον που είχε επιστήσει την προσοχή τους πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Διότι, εντέλει, ένα λάθος στις Πανελλαδικές μπορεί να κοστίζει περισσότερο από ένα πρόγραμμα ψηφιοποίησης των εκπαιδευτικών διαδικασιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT