Το τίμημα της δυσπιστίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Πάει κι αυτό! Θα μείνει απλώς ένα μεγάλο στίγμα στην κυβέρνηση και, πρωτίστως, στη λειτουργία της δημοκρατίας. Αναφερόμαστε στο σκάνδαλο των υποκλοπών, για το οποίο ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι «θα πέσει άπλετο φως» και μετά έκανε τα πάντα ώστε να το φάει το μαύρο σκοτάδι.

Τον τελευταίο καιρό, όποτε ερωτάτο ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση της δυνατότητας του πολίτη να ενημερώνεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών για τον λόγο παρακολούθησής του), απαντούσε φανερώς ενοχλημένος ότι το να «ακούν» κάποιοι τον αρχηγό ενός κόμματος, καμιά δεκαριά υπουργούς, δημοσιογράφους και στρατηγούς είναι μια υπόθεση μεταξύ της ΑΔΑΕ και της (υπηρεσίας που ο ίδιος προΐσταται) ΕΥΠ· λες και το θέμα είναι η διαφορά ενός ασφαλισμένου με τον ΕΦΚΑ για το ύψος της σύνταξής του.

Εν τω μεταξύ, όμως, η κυβερνητική πλειοψηφία (με τη βοήθεια του κ. Κυριάκου Βελόπουλου) άλλαξε τη σύνθεση της ΑΔΑΕ με «καινοτόμο» τρόπο. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι η διάσκεψη των προέδρων επιλέγει με πλειοψηφία των 3/5 τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών (Κανονισμός της Βουλής, άρθρο 14). Οι εκλεκτοί της κυβέρνησης, ωστόσο, διορίστηκαν με κάτι λιγότερο από τα τρία πέμπτα, λες και το Σύνταγμα γράφει ότι διορίζονται «με σχεδόν τα 3/5, και “πέντε πάνω, πέντε κάτω”, δεν θα τα χαλάσουμε, βρε αδελφέ!».

Η λαθροχειρία έπιασε τόπο. «Με πλειοψηφία 4-3, η ΑΔΑΕ αποφάσισε να μην κληθεί η ΕΥΠ σε ακρόαση (όπως εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Αρχής). Η πλειοψηφία “εξασφαλίστηκε”, από τα μέλη που ορίστηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία» («Τα Νέα», 6.6.2024).

Ετσι φτάνουμε στο εξής παράδοξο. Ο πρωθυπουργός, ως προϊστάμενος της ΕΥΠ, ξέρει γιατί παρακολουθείτο ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης – δήλωσε ότι «η παρακολούθησή του ήταν λάθος». Ο νυν υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης επίσης γνωρίζει, αφού κάλεσε τον αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος για καφέ και για να κουτσομπολέψουν τους λόγους παρακολούθησής του. Ο κ. Πάνος Καμμένος διατείνεται επίσης ότι ξέρει, όπως έγραψε στο Τwitter. Οι μόνοι που (συμφώνως με την ανέλεγκτη ΕΥΠ και τους εκλεκτούς της κυβέρνησης στην ΑΔΑΕ) δεν δικαιούνται να μάθουν είναι ο κ. Ανδρουλάκης και οι πολίτες που ψηφίζουν την Κυριακή.

Το χειρότερο, όμως, δεν είναι αυτό. Είναι ότι όλες αυτές οι λαθροχειρίες για το κουκούλωμα του σκανδάλου των υποκλοπών κάνουν κατανοητή τη δυσπιστία των συγγενών ότι «θα λάμψει όλη η αλήθεια» για το δυστύχημα των Τεμπών. Μην πούμε ότι την κάνουν και επιβεβλημένη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT