Ζητούν «περισσότερη Ε.Ε.», δεν ψηφίζουν γι’ αυτήν

Ζητούν «περισσότερη Ε.Ε.», δεν ψηφίζουν γι’ αυτήν

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Η αποχή είναι ο μεγάλος κίνδυνος, ακούγεται συνέχεια από κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες ημέρες. Προφανώς γιατί τα μηνύματα που στέλνουν οι δημοσκοπήσεις είναι απογοητευτικά. Είναι πάρα πολλοί οι πολίτες που θα γυρίσουν την πλάτη τους στις ευρωκάλπες, κάποιοι δημοσκόποι μάλιστα κάνουν λόγο για αποχή-ρεκόρ, με εκείνους που θα προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα να είναι για πρώτη φορά λιγότεροι απ’ όσους επέλεξαν να μην ψηφίσουν.

Αν, πάντως, γινόταν μια υγιής αυτοκριτική στα κόμματα, θα έπρεπε να παραδεχθούν ότι συζήτησαν ελάχιστα για τα ευρωπαϊκά θέματα. Δεν ακούσαμε πολλά για τη βραδυφλεγή βόμβα του δημογραφικού, ούτε για το περιβάλλον και την κλιματική κρίση, το μεταναστευτικό, την άμυνα, τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την οικονομία και την ανάπτυξη, τη διαχείριση των μεγάλων κρίσεων στην Ουκρανία και στη Γάζα. Η συζήτηση περιστράφηκε, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, γύρω από το «πόθεν έσχες» του Κασσελάκη, τις εταιρείες, τα δάνεια, τα σπίτια και τα αυτοκίνητα.

Είναι πάρα πολλοί οι πολίτες που θα γυρίσουν την πλάτη στις ευρωκάλπες, κάποιοι δημοσκόποι μάλιστα κάνουν λόγο για αποχή-ρεκόρ.

Είναι, ωστόσο, άξιον απορίας το γεγονός ότι, ενώ σε έρευνες που γίνονται το τελευταίο διάστημα αποτιμάται θετικά από τους Ελληνες η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η αδιαφορία τους για τις ευρωεκλογές της Κυριακής βρίσκεται σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα. Χθες, δημοσιεύτηκε έρευνα της διαΝΕΟσις για το τι πιστεύουμε για την Ευρώπη και από τις απαντήσεις προκύπτει ότι ένα ποσοστό 64,8% αξιολογεί ως (μάλλον) θετική τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε.

Το 2015, στην ίδια ερώτηση σε έρευνα της διαΝΕΟσις, η σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν θέμα συζήτησης και διαφωνιών. Σχεδόν μία δεκαετία μετά, και έχοντας αφήσει πίσω τη μαύρη περίοδο της κρίσης χρέους και μια επώδυνη πανδημία, η εικόνα των Ελλήνων για την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι διαφορετική. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρόσφατη έρευνα ζητούν «περισσότερη Ευρώπη» σε πολλούς τομείς της ζωής τους. «Η μεγάλη πλειοψηφία (άνω του 70%) δηλώνει, λ.χ., ότι θέλει πιο ενεργό ρόλο της Ε.Ε. στην υγεία. Το γεγονός ότι η Ε.Ε. εξασφάλισε γρήγορα εμβόλια κατά της COVID-19 για τα κράτη-μέλη, σίγουρα έπαιξε ρόλο ως ένα πολύ καλό παράδειγμα του πόσα μπορεί να πετύχει η Ενωση όταν διαπραγματεύεται κεντρικά. Περισσότερη Ευρώπη θέλουν οι Ελληνες και στο περιβάλλον (83,8%), στην άμυνα (78,3%), στην παιδεία (77,3%), στην οικονομία, στη μετανάστευση, στην εξωτερική πολιτική· στους κρίσιμους για τη βιωσιμότητα του κράτους τομείς.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, που ζητούν περισσότερη Ευρώπη, δεν ενδιαφέρονται να ψηφίσουν γι’ αυτήν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT