Τα… σενάρια που κάηκαν

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Η αυριανή εκλογική αναμέτρηση όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα και ως εκ τούτου η χώρα θα συνεχίσει την πορεία της με τα θετικά και τα αρνητικά της εποχής. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογικές επιδόσεις των κομμάτων, σημαίνει πως η κυβέρνηση συνεχίζει με τις όποιες εσωτερικές αλλαγές στη σύνθεσή της.

Είναι λογικό άλλωστε έπειτα από εκλογές και ένα χρόνο μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας να γίνει ένας ανασχηματισμός, αν και δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλοι παίκτες στον… πάγκο. Εχει όμως μεγάλη σημασία ότι αύριο ξεκαθαρίζει ένας ορίζοντας τριετίας που δεν θα έχουμε καμία άλλη εκλογική διαδικασία και συνεπώς δεν θα χωρούν εφεξής δικαιολογίες για παλινδρομήσεις και αναστολές. Η κυβερνητική πλειοψηφία αδιατάρακτη οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με κανονικές ταχύτητες, χωρίς περισπασμούς και δικαιολογίες. Υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν αν η κυβέρνηση θέλει να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της ώστε η χώρα να προχωρήσει με άλματα και όχι με δειλά βήματα, όπως έκανε τον τελευταίο χρόνο λόγω και της εκλογικής χρονιάς.

Αύριο ξεκαθαρίζει ένας ορίζοντας τριετίας που δεν θα έχουμε καμία άλλη εκλογική διαδικασία και συνεπώς δεν θα χωρούν εφεξής δικαιολογίες για παλινδρομήσεις και αναστολές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν ξεπεράσει επιτυχώς και αυτή τη δοκιμασία, θα παραμείνει κυρίαρχος και προφανώς ενισχυμένος στο πολιτικό παιχνίδι παρά την γκρίνια πολυτελείας από διάφορα μεγαλοστελέχη και διακεκριμένους οπαδούς της παράταξής του. Στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου μερικοί στη Ν.Δ. έκαναν το λάθος να πιστέψουν ότι θα μπορούσαν να φθείρουν τον κ. Μητσοτάκη ώστε να προκληθούν εξελίξεις εσωτερικής αναδιανομής ισχύος. Αυτό το σενάριο όπως όλα δείχνουν κάηκε νωρίς και οι εμπνευστές του, που μάλλον έκαναν την επιθυμία τους πρόβλεψη, εκτέθηκαν. Βεβαίως αυτά συμβαίνουν στην πολιτική και οι πλειοψηφίες θέλουν «μεγάλο στομάχι», με τη διαφορά πως ο νικητής συνήθως τα παίρνει όλα και μοιράζει κατά το δοκούν.

Αν για τον πρωθυπουργό οι εξελίξεις μοιάζουν απολύτως ελεγχόμενες, δεν συμβαίνει το ίδιο και στην αντιπολίτευση. Για παράδειγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογα με τις εκλογικές επιδόσεις θα κινηθούν και οι εσωκομματικές ισορροπίες. Για την ώρα σωπαίνουν όσοι έχουν… τρελαθεί με τον ανεκδιήγητο αρχηγό τους και τα καμώματά του, καθώς δεν θέλουν να χρεωθούν τυχόν δυσμενή αποτελέσματα. Αν όμως το κόμμα κινηθεί αισθητά κάτω από το αποτέλεσμα του 2023, τότε η αναταραχή είναι δεδομένη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα καταφέρουν να προκαλέσουν διαδικασίες για αλλαγή ηγεσίας. Στο ΠΑΣΟΚ πάλι, έχουν ισχυρές ελπίδες ότι θα κάνουν την έκπληξη και ως εκ τούτου ουδείς θα τολμήσει να αμφισβητήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αλλά ακόμη και αν δεν επιτύχουν τον στόχο τους όπως τον έχουν προσδιορίσει οι ίδιοι, δύσκολα θα προκληθούν εξελίξεις πέραν της γκρίνιας. Το πιθανότερο είναι πως ο κ. Ανδρουλάκης θα συνεχίσει χωρίς σοβαρή αμφισβήτηση τουλάχιστον έως και τις επόμενες εθνικές εκλογές. Εως τότε υπάρχουν τεράστια περιθώρια να διορθώσει την πορεία του και να διεκδικήσει κάτι παραπάνω ή να τα κάνει όλα ακόμη χειρότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT