Χαμηλές προσδοκίες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Πλημμυροπαθείς αγρότες στη Θεσσαλία που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο focus group γιατί θα ψηφίσουν ξανά Ν.Δ. αφού δεν έχουν πάρει το σύνολο της αποζημίωσης που δικαιούνται, απάντησαν «θα μας τα δώσει σιγά σιγά», ενώ για τον Κυρ. Μητσοτάκη εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι «θα φέρει ό,τι κονδύλια μπορεί» από την Ε.Ε.

Η γιαγιά στο δημόσιο νοσοκομείο, όταν άκουσε τη διπλανή της να διαμαρτύρεται για την πολύωρη αναμονή, απάντησε στωικά «όλοι από αυτόν περιμένουμε», εννοώντας ότι πρέπει να δείχνουμε ευγνωμοσύνη στον καλό γιατρό και όχι να αγανακτούμε με τις συνθήκες στο ΕΣΥ.

Ενας αποφασισμένος να ψηφίσει Κασσελάκη, όταν πιέστηκε από την παρέα του να πάρει θέση για τη γελοιότητα με το «πόθεν έσχες» του, περιορίστηκε να πει ότι είναι ο μόνος που μπορεί να απειλήσει τον Μητσοτάκη, που δεν φορολογεί τα υπερκέρδη των τραπεζών και των κολοσσών της ενέργειας.

Και η φίλη που θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λέει ότι είναι το μόνο κόμμα που της επιτρέπει να μην ντρέπεται για την ψήφο της, γιατί έχει στο ευρωψηφοδέλτιο υποψηφίους με τις βασικές αναγκαίες γνώσεις.

Οσοι δεν πηγαίνουν στην κάλπη εξυπηρετούν αυτούς που πηγαίνουν, γιατί δίνουν ακόμη μεγαλύτερη αξία στην ψήφο τους.

Τον Ιούνιο του 2023, ψήφισαν τη Ν.Δ. περίπου 2,1 εκατ. ψηφοφόροι (σε σύνολο 5,2 εκατ., δηλαδή με συμμετοχή στο 53,7%) και στις ευρωεκλογές εκτιμάται πως θα ψηφίσουν συνολικά 800.000 λιγότεροι, δηλαδή η αποχή μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τη συμμετοχή.

Ο νικητής, δηλαδή, των εκλογών ίσως μαζέψει 1,7-1,8 εκατ. ψήφους και το δεύτερο κόμμα 600.000-800.000. Με άλλα λόγια, η πλειοψηφία θα διαμορφωθεί από τη μειοψηφία και μάλιστα οι παππούδες θα έχουν αποφασίσει για τα εγγόνια τους, αφού ο μέσος όρος ηλικίας των εκλογέων αναμένεται εξαιρετικά υψηλός.

Ασφαλώς στη δημοκρατία ο πρώτος είναι πρώτος, μόνο και μόνο επειδή επικράτησε και όχι επειδή πραγματικά εκπροσωπεί τους πολλούς. Και ασφαλώς, όσοι δεν πηγαίνουν στην κάλπη εξυπηρετούν αυτούς που πηγαίνουν, γιατί δίνουν ακόμη μεγαλύτερη αξία στην ψήφο τους.

Ομως, η ποιοτική διάσταση του εκλογικού αποτελέσματος, ότι ο νικητής των εκλογών θα είναι κοινωνικά ηττημένος και ότι θα έχει αναδειχθεί από μια συγκαταβατική ψήφο που δεν συνδέεται με ελπίδα ή εμπιστοσύνη, θα επηρεάσει τη δυναμική που θα διαμορφωθεί την επόμενη ημέρα.

Είναι παλιό, γνωστό και πάντα επίκαιρο το παράδειγμα του Ερνεστ Χέμινγουεϊ ο οποίος, όταν ρωτήθηκε πώς χρεοκόπησε με τόσες πωλήσεις βιβλίων και τόσα βραβεία, είχε απαντήσει: «Σταδιακά και μετά ξαφνικά». Ετσι γίνεται σχεδόν πάντα. Οποιος παρασύρεται από μια επιτυχία που οφείλεται κυρίως στην αποτυχία των άλλων, δεν καταλαβαίνει ότι η βάρκα γέμισε νερό παρά μόνον όταν αρχίσει να βουλιάζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT