Η Δεξιά και η καρδερίνα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Δύο είναι τα σίγουρα συμπεράσματα από τις χθεσινές ευρωεκλογές. Η Νέα Δημοκρατία έχασε πολύ και η Ελληνική Λύση κέρδισε πολλά. Τα ποσοστά των κομμάτων μοιάζει να υπονοούν μια επιπλέον μετατόπιση του ιδεολογικοπολιτικού άξονα προς τα δεξιά. Αλλά πριν ακούσουμε τίποτε εξυπνάδες περί «εισαγόμενης Ακροδεξιάς», ίσως πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα με άλλο πρίσμα. Πιθανότερο είναι να έχουμε μετατόπιση του εκλογικού σώματος προς τον σουρεαλισμό, κι αυτό επειδή η ελληνική Ακροδεξιά δεν έχει σχέση με την ευρωπαϊκή· ο ποσοστιαία μεγαλύτερος αρχηγός από αυτούς έχει πουλήσει επιστολές του Ιησού.

Ομως, όπως και να έχουν τα πράγματα, πολλά στελέχη της Ν.Δ. θα μπουν στον πειρασμό να μιλήσουν για την «ανάγκη να πάρει το κόμμα το μήνυμα». Κάποιοι δεν κρατήθηκαν ούτε καν να βγουν τα τελικά αποτελέσματα.

Το κάνουν για δύο λόγους: είτε για να την πουν στον αρχηγό τους, ο οποίος μάζεψε τόσους «φιλελεύθερους», «σοσιαλδημοκράτες» κι άλλα κακά στο κόμμα (όταν μάλιστα υπάρχει περιορισμένος αριθμός θώκων εξουσίας), είτε γιατί πραγματικά πιστεύουν αυτό που έλεγε ένας Βρετανός πολιτικός, «πρέπει να τους ακολουθήσω, είμαι ο ηγέτης τους», ή σε απλά ελληνικά «όπου φυσάει ο άνεμος, πάω» (ΟΦΑ).

Αυτό που θα κριθεί την επόμενη μέρα είναι αν η Νέα Δημοκρατία θα συρθεί και σύρει την πολιτική της με βάση ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα δυσαρέσκειας.

Το ερώτημα είναι τι μήνυμα μπορεί να πάρει η Ν.Δ. από έναν αρχηγό που πριν από λίγες μέρες κραύγαζε «να μπουν στη φυλακή όσοι αισχροκερδούν», όταν εκείνος «αισχροπουλούσε» χειρόγραφα του Χριστού. Μήπως να υποσχεθεί τις γεωτρήσεις, που έλεγε ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος, για να πάει τις συντάξεις στις 4.000 ευρώ; Το πρόβλημα λοιπόν της Ν.Δ. είναι ότι δεν υπάρχει κάποια σοβαρή Ακροδεξιά για να την ακούσει.

Τα πράγματα είναι απλά: Υπήρξαν αρκετοί δεξιοί που εκνευρίστηκαν από την κυβέρνηση και αποφάσισαν να της δώσουν ένα εκ του ασφαλούς μάθημα· φυσικά ποτέ δεν θα προτιμούσαν κάποιο αριστερό κόμμα. Αυτοί οι ψηφοφόροι δεν είναι χαμένοι· κι άλλες φορές η Ακροδεξιά (και μάλιστα σε συμμορίτικη εκδοχή) σήκωσε εκλογικώς κεφάλι, αλλά τελικώς οι δεξιοί ψηφοφόροι επέστρεψαν στον φυσικό τους χώρο.

Αυτό που θα κριθεί την επόμενη μέρα είναι αν «η Δεξιά έχει ψυχή καρδερίνας», όπως συνήθιζε να λέει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Αν η Ν.Δ. θα συρθεί και σύρει την πολιτική της με βάση ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα δυσαρέσκειας, το οποίο –παρά τη νίκη– η ίδια έκανε ήττα βάζοντας τον πήχυ στο 33% και μπαίνοντας ο πρωθυπουργός επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας. Στο κάτω κάτω της γραφής, όπως έλεγε ο μεγάλος καθηγητής στατιστικολόγος Χανς Ρόσλινγκ, «ηγεσία είναι να χρησιμοποιείς τη μικρότερη πιθανή κρίση για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα». Τη μικρή κρίση στη δεξιά πολυκατοικία την είδαμε. Το αποτέλεσμα περιμένουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT