Αρχίζουν τα δύσκολα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Με δεδομένο ότι οι ηγέτες όλων των πολιτικών κομμάτων απηύθηναν ακατάπαυστα εκκλήσεις συμμετοχής των πολιτών στη χθεσινή εκλογική διαδικασία, το γεγονός ότι η αποχή ξεπέρασε το 60% θα ήταν δυνατόν να εκληφθεί ως ένδειξη μείζονος δυσπιστίας προς το υπάρχον πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Επειδή όμως δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στο επίπεδο της ηγεσίας των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, οι πάντες θα διακηρύξουν ότι το «μήνυμα ελήφθη» και θα υπάρξει μία προσπάθεια επαναπροσεγγίσεως με τους πολίτες που επέλεξαν την αποχή εν πλήρει συνειδήσει. Ούτως ή άλλως, το φαινόμενο παρατηρείται εδώ και χρόνια με αρκετή συχνότητα στις χώρες τις Ευρώπης και ως εκ τούτου το μέγεθος της χθεσινής αποχής μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα ακόμη βήμα προσομοιώσεως στα ευρωπαϊκώς ισχύοντα. Απίστευτο τι είναι δυνατόν να επινοήσει ο νους του ανθρώπου και ειδικότερα ενός πολιτικού.

Το ουσιώδες είναι ότι οι προσδοκίες των τριών μεγάλων κομμάτων διαψεύσθηκαν και, αντιθέτως, εντυπωσιακή υπήρξε η άνοδος των κομμάτων που κείνται στα δεξιά της Ν.Δ. Δεν είναι ασφαλώς να απορεί κανείς. Κεντρώος και φιλελεύθερος ο κ. Μητσοτάκης, ήταν αναμενόμενο να αποξενωθεί από τον δεξιό κορμό του κόμματος του οποίου ηγείται.

Ανάλογα φαινόμενα, όμως, παρατηρούνται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Το θέμα είναι ότι μία νέα Δεξιά έχει αρχίσει να αναδύεται στη Βόρεια Ελλάδα. Η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Φωνή Λογικής δεν είναι κόμματα «φασιστικά» ή «ναζιστικά». Δεν είναι καν αντιευρωπαϊκού προσανατολισμού.

Το ουσιώδες είναι ότι οι προσδοκίες των τριών μεγάλων κομμάτων διαψεύσθηκαν και, αντιθέτως, εντυπωσιακή υπήρξε η άνοδος των κομμάτων που κείνται στα δεξιά της Ν.Δ.

Είναι κόμματα αντιλήψεων εθνικο-πατριωτικών μιας παλαιότερης ενδεχομένως εποχής. Και το κυριότερο, οι ηγέτες τους είναι πολίτες καταγόμενοι από τη Βόρεια Ελλάδα. Η Δεξιά αυτή εκφράζει από μιαν άποψη τα ιδιότυπα χαρακτηριστικά των πολιτών των Νέων Χωρών, που ενσωματώθηκαν σταδιακά στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13.

Είναι η Βόρειος Ελλάς μία περιοχή εκτεθειμένη στις εθνικιστικές διεκδικήσεις των όμορων κρατών. Και αντί να αποτελεί περιοχή ιδιαιτέρας μέριμνας, αντιμετωπίζεται περίπου ως απροσάρμοστη από το πολιτικό κατεστημένο του Λεκανοπεδίου Αττικής και νήσων.

Η αύξηση της εκλογικής ισχύος τους στις ευρωεκλογές της Κυριακής είναι μία προειδοποίηση, που ενδέχεται να προσλάβει τη μορφή «πολιτικής ανυπακοής», αλλά όχι κάτι αντίστοιχο με την ιταλική «Λέγκα του Βορρά». Διόλου ασήμαντη πολιτικώς επίσης και η εντυπωσιακή συσπείρωση του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ στη Θράκη.

Κατά τα άλλα, η ήττα της Ν.Δ. δεν εξέπληξε. Ούτε το ποσοστό του 15% που εξασφάλισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Και το οποίο θα ήταν ασφαλώς μικρότερο εάν δεν τον είχαν καταστήσει βασικό στόχο τους η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Παρήλθε η δοκιμασία των εκλογών και αρχίζουν πια τα δύσκολα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT