Για μπάνιο αντί στην κάλπη

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Αν υπάρχει ένας μεγάλος νικητής στις χθεσινές εκλογές, αυτός δεν είναι άλλος από την αποχή – ρεκόρ, τη μεγαλύτερη στα μεταπολιτευτικά χρόνια, που έφτασε κοντά στο 60% σε όλη τη χώρα. Οι πολίτες, που έτσι κι αλλιώς δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την κάλπη των ευρωεκλογών –αφού δεν εκλέγει κυβέρνηση– αποδοκίμασαν τη διαδικασία ή αισθάνθηκαν πιο απελευθερωμένοι από την προεκλογική περίοδο του lifestyle και του TikTok και προτίμησαν να πάνε για μπάνιο αντί να πάνε στην κάλπη.

Αν και με τα τεράστια χθεσινά ποσοστά αποχής είναι πολύ δύσκολο να βγάλει κανείς σαφή πολιτικά συμπεράσματα, εντούτοις νικητές των χθεσινών ευρωεκλογών ήταν όλα τα κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως η Ελληνική Λύση που πήρε πάνω από 10%, αλλά και η Νίκη.

Ενδεικτικά πρέπει να αναφέρουμε ότι σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας το κόμμα του κ. Κυριάκου Βελόπουλου πήρε τη δεύτερη θέση μετά τη Νέα Δημοκρατία. Κερδισμένο βγαίνει και το ΚΚΕ, που κατέγραψε άνοδο, καθώς οι ψηφοφόροι του δεν φαίνεται να ακολούθησαν τη γενικότερη τάση της αποχής.

Αντίθετα, χαμένα είναι τα δύο ισχυρότερα κόμματα της Βουλής, με τη Νέα Δημοκρατία να περνάει σχεδόν 5% κάτω από τον πήχυ του 33% (το αποτέλεσμα των προηγούμενων ευρωεκλογών), που ο ίδιος ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει ως όριο. Αν, ωστόσο, το χθεσινό ποσοστό συγκριθεί με το 41% των εθνικών εκλογών, η Νέα Δημοκρατία χάνει πάνω από 13,5 μονάδες.

Πάντως, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο κόμμα με μεγάλη διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Με τη μεγαλύτερη αποχή (κοντά στο 60%) στα μεταπολιτευτικά χρόνια, οι νικητές των χθεσινών ευρωεκλογών ήταν όλα τα κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Χαμένος από την κάλπη βγαίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν πετυχαίνει το 17% που είχε βάλει ως πήχυ ο κ. Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος όμως εδραιώνεται στη θέση του ως αρχηγός του κόμματος με την έγκριση των πολιτών. Και κατόρθωσε με την αλλοπρόσαλλη πολλές φορές επικοινωνιακή του στρατηγική να προσελκύσει στο κόμμα νέα –μη αριστερά– ακροατήρια.

Το ΠΑΣΟΚ έχασε, αλλά κέρδισε κιόλας. Δεν κατάφερε να αρπάξει την ευκαιρία του διασπασμένου ΣΥΡΙΖΑ και να πετύχει τον σημαντικό πολιτικό του στόχο να περάσει στη δεύτερη θέση.

Ωστόσο διπλασίασε το ποσοστό του σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, ενώ ενίσχυσε και τα ποσοστά του από τον Ιούνιο του 2023 και παραμένει σε θέση βολής.

Το μήνυμα για τη Νέα Δημοκρατία είναι πως παρά το ότι κυβερνάει για πέντε χρόνια, οι πολίτες βλέπουν ότι τα μεγάλα προβλήματα που τους απασχολούν παραμένουν άλυτα – η ακρίβεια στην καθημερινή τους ζωή, η δυσκολία εξεύρεσης ενός αξιοπρεπούς σπιτιού με λογικό ενοίκιο, η συνεχιζόμενη διάλυση της κρατικής μηχανής, η τριτοκοσμική εικόνα στις συγκοινωνίες και τα νοσοκομεία.

Και συγχρόνως βλέπουν κάποιους υπουργούς να δηλώνουν αυτάρεσκα ευχαριστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT