Στροφή, αλλά προς τα πού;

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Το μήνυμα μπορεί να είναι ηχηρό, αλλά το πρόβλημα βρίσκεται, σχεδόν πάντα, στην ανάγνωσή του. Ο καθένας το διαβάζει όπως θέλει ή όπως τον συμφέρει, καθώς ένα «ηχηρό μήνυμα» έχει πολλές αναγνώσεις και από κάθε διαφορετική ανάγνωση προκύπτει και ένα διαφορετικό πολιτικό συμπέρασμα. Και η κοινή λογική λέει πως από κάθε διαφορετικό πολιτικό συμπέρασμα προκύπτει και μια διαφορετική πολιτική πρόταση. Με απλά λόγια, το ίδιο πολιτικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει πολλές και αντικρουόμενες αναγνώσεις. Τα πάντα είναι θέμα ερμηνείας και ως εκ τούτου το ερώτημα είναι ένα: και τώρα τι κάνουμε;

Κανόνας πρώτος: δεν λαμβάνουμε βιαστικές αποφάσεις. Ο χρόνος μας βοηθάει να κάνουμε δεύτερες, πιο καθαρές σκέψεις, να δούμε το δάσος και να μη χαθούμε στα δέντρα. Είναι γνωστό πως το άγχος και ο πανικός είναι κακοί σύμβουλοι.

Κανόνας δεύτερος: εκτιμάμε αν για το «ηχηρό μήνυμα» ευθύνονται τα πρόσωπα ή οι πολιτικές. Δηλαδή ήταν σωστή η κεντρική πολιτική κατεύθυνση και εφαρμόστηκε αναποτελεσματικά από υπουργούς και πολιτικά στελέχη ή μήπως το λάθος βρισκόταν στην ίδια την πολιτική γραμμή ή σε βασικά σημεία της; Στην πρώτη περίπτωση με έναν ανασχηματισμό έχουμε μια ελπιδοφόρο επανεκκίνηση. Στη δεύτερη περίπτωση η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη, καθώς αφορά έναν γενικότερο κυβερνητικό αναπροσανατολισμό. Γίνομαι πιο συγκεκριμένος: είναι γεγονός πως τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ενισχύθηκαν. Ο πρωθυπουργός, πρωτίστως, επιθυμεί να απευθυνθεί σε αυτό το κοινό; Και ακολούθως, μπορεί να το κάνει με επιτυχία;

Κανόνας τρίτος: αν υπάρχει άνεση χρόνου –και η κυβέρνηση την έχει– οργανώνονται τα επόμενα βήματα χωρίς ερασιτεχνισμούς και παλινωδίες. Το «ηχηρό μήνυμα» του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, όπως και να αναγνωσθεί, δεν ανατρέπει τους συσχετισμούς των δυνάμεων, όπως συνέβη το 2014. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει αδιαμφισβήτητα το πρώτο κόμμα.

Αν υπάρχει άνεση χρόνου –και η κυβέρνηση την έχει– οργανώνονται τα επόμενα βήματα χωρίς ερασιτεχνισμούς και παλινωδίες.

Κανόνας τέταρτος και σημαντικός: Δεν θα πρέπει να βιάζουμε τον χαρακτήρα κάθε εκλογικής αναμέτρησης. Τόσο οι ευρωεκλογές όσο και οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν βγάζουν κυβέρνηση. Αυτό το γνωρίζουν οι πολίτες και συμπεριφέρονται αναλόγως. Με το να προσδίδουμε σε αυτές τις εκλογές χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών, και την αποχή δεν περιορίζουμε και ένα δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα δύσκολα το διαχειριζόμαστε. Το 2024 δεν είναι ούτε 2014, πολύ δε περισσότερο 1984. Η τεχνητή πόλωση είναι αναποτελεσματική.

Ο πρωθυπουργός έκανε μια επιλογή πριν από μερικά χρόνια που αποδείχθηκε, εκ του αποτελέσματος, επιτυχής. Κάλυψε τον χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου και σε πολιτικές και κυρίως σε πρόσωπα.

Μάλιστα, οι υπουργοί που προέρχονται από αυτόν τον χώρο θεωρούνται –μαζί με αυτούς που προέρχονται από τον ΛΑΟΣ– ιδιαίτερα επιτυχημένοι.

Θα ήταν λάθος στρατηγικής σημασίας να ανακοπεί αυτή η πορεία, με δεδομένο πως οι αστοχίες των τελευταίων μηνών οφείλονται σε ακραίες πολιτικές (woke ατζέντα) ασύμβατες με τη μετριοπάθεια του μεταρρυθμιστικού Κέντρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT