Εμανουέλ Μακρόν: μια ζόρικη απόφαση

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Οι ηγέτες κρίνονται από το πώς αντιδρούν στα γεγονότα. Από το πώς είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν δυσάρεστα ενδεχόμενα. Από το πώς οργανώνουν τις εναλλακτικές τους κινήσεις. Είναι γνωστό πως ο Εμανουέλ Μακρόν, ευθύς ως έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη χώρα του, προκήρυξε βουλευτικές εκλογές για το τέλος του μηνός. Υπόψη πως η Γαλλία βρίσκεται στην τελευταία φάση της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τα ιδιαίτερα προβλήματα λόγω συνθηκών, στα ζητήματα ασφαλείας. Νομίζω πως μόνον ένας αδαής πιστεύει ότι τη συγκεκριμένη απόφαση την έλαβε ο Μακρόν, εν θερμώ, εκείνη τη στιγμή. Ολα τα ρεπορτάζ αναφέρουν πως μια κλειστή ομάδα επεξεργαζόταν όλες τις λύσεις για όλα τα σενάρια που θα προέκυπταν από τις κάλπες. Και επειδή εκεί υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι που πιστεύουν στις δημοσκοπήσεις, έβλεπαν τη Μαρίν Λεπέν να καλπάζει και προετοιμάζονταν γι’ αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε μπροστά του δύο λύσεις. Είτε να αγνοήσει το εκλογικό αποτέλεσμα είτε να το αντιμετωπίσει. Στην πρώτη περίπτωση η κυβέρνησή του –ηττημένη εκλογικά– θα υφίστατο μια καθημερινή φθορά και το πιο πιθανό θα ήταν τελικά να συρθεί σε εκλογές, με βέβαιη τη συντριβή της.

O Γάλλος πρόεδρος έδειξε για μία ακόμα φορά ότι διαθέτει τη στόφα του ηγέτη. Του πολιτικού που δημιουργεί γεγονότα και δεν σέρνεται από αυτά.

Στη δεύτερη περίπτωση, η ακαριαία αντίδραση του Γάλλου προέδρου μπορεί να θέσει το εκλογικό σώμα προ των ευθυνών να υπάρξει μια πλήρης δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και Προεδρίας της Δημοκρατίας. Βέβαια, η συγκυρία ευνοεί τη Μαρίν Λεπέν που προσέρχεται στην αναμέτρηση με τον αέρα της νίκης των ευρωεκλογών. Ομως, εκτιμά ο Εμανουέλ Μακρόν, καλύτερα να γίνει ό,τι είναι να γίνει τώρα, ενώ ο ίδιος βρίσκεται στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με όλες τις σημαντικές εξουσίες στα χέρια του. Στο χειρότερο σενάριο η Μαρίν Λεπέν θα αναμετρηθεί επί του πεδίου και όχι φραστικά με τη σκληρή γαλλική πραγματικότητα. Φυσικά υπάρχει και το ενδεχόμενο τα ρεπουμπλικανικά χαρακτηριστικά των Γάλλων να θέσουν για μία ακόμα φορά εμπόδια στον δρόμο της Μαρίν Λεπέν προς την εξουσία, μέσα από μια νέα Βουλή που θα απαιτεί σύνθετες συμμαχίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, ο Μακρόν έδειξε για μία ακόμα φορά ότι διαθέτει τη στόφα του ηγέτη. Του πολιτικού που δημιουργεί γεγονότα και δεν σέρνεται από αυτά. Κράτησε την πρωτοβουλία των κινήσεων και έθεσε σε δεύτερη μοίρα –τουλάχιστον επικοινωνιακά– τη νίκη της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές. Σήμερα όλοι μιλούν στη Γαλλία για το τι θα γίνει την Κυριακή 30 Ιουνίου και ελάχιστοι ασχολούνται με αυτό που έγινε προχθές. Στην πολιτική δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από τον αργό θάνατο που έρχεται με πλήρη βεβαιότητα. Λειτουργεί παραλυτικά και αυξάνει την έκταση της ήττας, που τη μετατρέπει σε συντριβή. Στη χειρότερη περίπτωση, αυτό θέλησε να αποφύγει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT