Μικρό παράθυρο ευκαιρίας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Υστερα από μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση, αυτήν της περασμένης Κυριακής για τις ευρωεκλογές, η συζήτηση επικεντρώνεται στο μέλλον και την προοπτική της Κεντροαριστεράς. Οι ψηφοφόροι έδειξαν στις κάλπες ότι από τα υφιστάμενα πολιτικά σχήματα που φιλοδοξούν να εκπροσωπήσουν τον χώρο, κανένα δεν τους πείθει αρκετά. Αντίθετα, δείχνουν διαρκώς να απομακρύνονται από αυτά. Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές έναν χρόνο πριν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε σε απόλυτους αριθμούς σχεδόν 340.000 ψήφους. Και το ΠΑΣΟΚ, που επικαλείται την αύξηση του ποσοστού του κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα, έχασε περισσότερες από 100.000 ψήφους.

Οσοι πιστεύουν και στα δύο κόμματα ότι το αποτέλεσμα της Κυριακής είναι μια καλή βάση για το μέλλον, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Ενδεχομένως είναι μια πρόσκαιρη στάση μέχρι να καταγραφεί η επόμενη διολίσθηση. Με κάθε τρόπο οι ψηφοφόροι δείχνουν σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι έχουν σταματήσει να συγκινούν και να γοητεύουν. Αν υπήρχαν αυτά τα χαρακτηριστικά, θα διαφαινόταν η διαμόρφωση κάποιου ρεύματος ψηφοφόρων προς το ένα ή το άλλο κόμμα. Αντιθέτως, οι ψηφοφόροι που παραμένουν σε αυτά μοιάζει να το κάνουν όχι από ενθουσιασμό, αλλά γιατί δεν μπορούν –για ιδεολογικούς, συναισθηματικούς ή άλλους λόγους– να στραφούν σε άλλες επιλογές. Εάν τα δύο κόμματα θεωρούν ότι γι’ αυτόν τον λόγο έχουν εξασφαλισμένο ένα κοινό, που δεν πρόκειται να πάει αλλού, ας ξαναδούν το μέγεθος της αποχής.

Οι επιδόσεις της Ν.Δ. στις εκλογές της περασμένης Κυριακής δείχνουν ότι η κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι αδιατάρακτη, ότι αρχίζει να κλονίζεται. Την ίδια στιγμή, όμως, η αύξηση στα ποσοστά των κομμάτων δεξιά της Ν.Δ. δείχνει ότι ο εναλλακτικός πόλος που η Κεντροαριστερά εμφανίζεται να αδυνατεί να διαμορφώσει, μπορεί να προκύψει εκεί.

Η μείωση των ποσοστών της Ν.Δ. και η τεράστια αποχή ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας, καθώς δείχνουν ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων που αναζητεί διέξοδο και εναλλακτική πολιτική πρόταση. Οι ευκαιρίες δεν διαρκούν πολύ. Στο κυβερνών κόμμα σίγουρα θα γίνουν προσπάθειες για αναστροφή της εικόνας, ώστε να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος. Εάν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ παραμείνουν σε «ιδιοκτησιακές» λογικές, σε άγονο ανταγωνισμό για το ποιος έχει το πάνω χέρι στις απαραίτητες διεργασίες, εάν αναλωθούν σε εσωστρέφεια και ομφαλοσκόπηση, θα δουν το παράθυρο να κλείνει κατάμουτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT