Μετεκλογικά και ίσως ανούσια

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αντέδρασε κατά τη φύση του και το πολιτικό πιστεύω του όταν μετά την ηχηρή ήττα της Ν.Δ. –του κόμματος που ηγείται– στις εκλογές της Κυριακής δήλωσε στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα οδηγήσει σε δεξιά στροφή της κυβερνήσεώς του, αλλά ούτε σε εκπτώσεις στο θέμα των μεταρρυθμίσεων. Βεβαίως, ο πρωθυπουργός ομολόγησε ότι το 41% του 2023 «δεν υπάρχει πια» και πρόσθεσε ότι «αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά –το 41% είναι πολύ ψηλά– είναι καιρός να τον δουν από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό».

Εμειναν άφωνοι πολίτες συντηρητικοί, στελέχη, υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ. από τη μετάθεση σε «άλλους» ιδιοτήτων και συμπεριφορών που αυτοί απέδιδαν στον πρωθυπουργό. Είναι μάλλον άτομα βραδείας αντιλήψεως, διότι ο κ. Μητσοτάκης δεν υποκρίθηκε ποτέ ρόλο «λαϊκού» ηγέτη. Και εάν αναγκάζεται εν τέλει να κατεβεί από τα προσκυνητά πάνσεπτα δώματα εις τα οποία εξακολουθεί να ενοικεί, είναι διότι έχει βεβαιότητα ότι «η αθλιότης δεν είναι δυνατόν να τον αγγίξει». Αυτό εξάλλου είπε η θεία Βεατρίκη στον Δάντη Αλιγκέρι, όταν εκείνος φρικιών και έκπληκτος τη συνάντησε στην Κόλαση της «Θείας Κωμωδίας» του.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν υποκρίθηκε ποτέ ότι είναι δεξιός. Πολιτικά είναι κεντρώος φιλελεύθερος, απαλλαγμένος από ιδεολογικές δεσμεύσεις και αποφασισμένος να αναδείξει την Ελλάδα σε χώρα ευρωπαϊκή – πέρα από εμμονές ιδεολογικές και άλλα παρόμοια παρωχημένα, αξιοποιώντας τις δημιουργικές δυνάμεις που έχει αυτή η χώρα, απ’ όπου και εάν προέρχονται πολιτικώς.

Εξ ου και η δέσμευσή του μετά τις εκλογές ότι «θα προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές και δεν θα πατήσουμε φρένο, αλλά θα πατήσουμε γκάζι». Και αυτό ενώ στην ενωμένη ούτως ειπείν Ευρώπη τα πράγματα μοιάζει να έρχονται τα πάνω κάτω.

Ανησυχούν οι ισχυροί εταίροι μας με την άνοδο της εθνικιστικής Δεξιάς. Η Δεξιά Τριάδα του ελληνικού Βορρά δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τον κ. Μητσοτάκη. Κάποιοι τον προειδοποιούν ότι έχει μάλλον άγνοια κινδύνου. Ασ’ τους να λένε. Αρχίζουν επιτέλους οι διακοπές, τουλάχιστον για τον συντάκτη αυτής της στήλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT