Ο αέναος εμφύλιος της Κεντροαριστεράς

Ο αέναος εμφύλιος της Κεντροαριστεράς

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Είναι υπερβολή να πούμε ότι η Ακροδεξιά στην Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ποτέ, γιατί έτσι αντιμετωπίζουμε ως ενιαίο ένα χώρο πολυδιασπασμένο κι αλληλοσπαρασσόμενο. Την ίδια στιγμή στη Γαλλία το κόμμα της Μαρίν Λεπέν (RN) συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές πάνω από 30% και υποχρέωσε τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, το «Κόμμα της Ελευθερίας» στην Αυστρία αναδείχθηκε το μεγαλύτερο στη χώρα και διεκδικεί να έχει τον δικό του επίτροπο στη νέα Κομισιόν και η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) τερμάτισε πρώτη σε πολλά πρώην ανατολικογερμανικά κρατίδια, παρά τα πρόσφατα σκάνδαλα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον στην Ελλάδα είναι αφενός γιατί την αντικυβερνητική ψήφο διαμαρτυρίας δεν κατόρθωσε να εισπράξει η Κεντροαριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά κ.λπ.) και αφετέρου γιατί η Ν.Δ. νιώθει υπόλογη απέναντι στους συντηρητικούς ψηφοφόρους της, ενώ οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι κεντρώοι είναι κυρίως εκείνοι που αποσκίρτησαν από τις τάξεις της.

Η αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη που εκδηλώθηκε χθες στο ΠΑΣΟΚ καθώς και οι τοξικές επιθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά των βουλευτών της Νέας Αριστεράς απηχούν τη βαθιά κρίση στην οποία τελεί εδώ και χρόνια η Κεντροαριστερά. Από την αποτυχημένη πρωτοβουλία των «58» μέχρι τα συναπτά βαφτίσια του ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΙΝΑΛ κι επιστροφή στις ρίζες), την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον σχηματισμό της Νέας Αριστεράς η πρόσφατη ιστορία του χώρου είναι μια σειρά από διασπάσεις, απογοητεύσεις, μετονομασίες και δημοψηφίσματα. Δεν είναι περίεργο που πολλοί κεντρώοι και κεντροαριστεροί ψηφοφόροι εναπέθεσαν τις ελπίδες τους στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη ως ενός πολιτικού που μπορεί να υπερβεί τις διαχωριστικές γραμμές και να κυβερνήσει. Τον ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές, τον εμπιστεύθηκαν το 2019 και ξανά το 2023, έστω με βαριά καρδιά.

Το αποτέλεσμα της Κυριακής δείχνει ότι οι προσδοκίες τους άρχισαν να διαψεύδονται. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε υποχώρηση της τάξεως του 12%-13% στον κεντρώο χώρο, μία μείωση που αριθμητικά είναι παρόμοια με το ποσοστό που έχασε το κυβερνών κόμμα σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023». Στη συνέντευξη που έδωσε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε να αυτομαστιγώνεται για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Είναι λες και τα ζητήματα της καθημερινότητας δεν του περνούν από το μυαλό. Η ακρίβεια, η δημόσια υγεία και η παιδεία, τα ΜΜΜ, η στέγη: θα μπορούσαν όλα αυτά να είναι πρόσφορο πεδίο για την Κεντροαριστερά, αν δεν ήταν τόσο βυθισμένη σε έναν αέναο εμφύλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT