Προεδρική απάντηση στο μήνυμα που ελήφθη

Προεδρική απάντηση στο μήνυμα που ελήφθη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Οι ευρωεκλογές εξέπεμψαν μηνύματα. Ολοι δηλώνουν ότι τα έλαβαν και θα προβούν στις κινήσεις που απαιτούνται. Στη Νέα Δημοκρατία η πρώτη αντίδραση θα λάβει τη μορφή αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Καλό θα ήταν να αξιοποιηθούν και νέα πρόσωπα, όπως φυσικά και να αντικατασταθούν κάποια που έχουν φθαρεί.

Παράλληλα, όλοι μιλούν για το εκλογικό ορόσημο του 2027. Αλλά σε θεσμικό επίπεδο ο επόμενος σταθμός θα έρθει πολύ νωρίτερα, τον Ιανουάριο του ’25, και αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Θα ξαναπροτείνει ο πρωθυπουργός τη σημερινή Πρόεδρο, την πρώτη γυναίκα που βρέθηκε στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα και έχει το δικό της αποτύπωμα τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, ή θα κρίνει ότι του δίνεται μια ευκαιρία μέσα από αυτή την επιλογή να προωθήσει την όποια πολιτική στρατηγική;

Αν επιχειρήσει να αξιοποιήσει την επιλογή Προέδρου για να αναδείξει ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό στίγμα με στόχο τη διεύρυνση της απήχησης της κυβερνητικής παράταξης, υπάρχουν προσωπικότητες που η παρουσία τους θα υπηρετούσε αυτόν τον στόχο. Μεταξύ αυτών και πρώην πρωθυπουργοί. Κάποιοι θα το επιθυμούσαν, άλλοι όχι.

Μεταξύ των πιθανών επιλογών υπάρχουν και πρώην πρωθυπουργοί. Κάποιοι θα το επιθυμούσαν, άλλοι όχι.

Ενα άλλο ενδεχόμενο θα ήταν ένα νυν ή πρώην κορυφαίο στέλεχος άλλου κόμματος, με μακρά διαδρομή και το δικό του πολιτικό στίγμα.

Ολες οι επιλογές θα μπουν στη ζυγαριά. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για τις προθέσεις του πρωθυπουργού σ’ αυτό το πεδίο, δεν αποκλείεται η ανάγκη αντίδρασης στο «μήνυμα» των πρόσφατων ευρωεκλογών να γεννάει σκέψεις.

Οπως είναι φυσικό, τις επόμενες ημέρες η προσοχή θα επικεντρωθεί στους υπουργούς. Ωστόσο, η απόφαση του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά την Προεδρία της Δημοκρατίας θα είναι η επόμενη μείζων κίνηση, με το δικό της ειδικό βάρος και αυξημένο συμβολισμό.

Η επιλογή Προέδρου αποσυνδέθηκε μεν από τις κοινοβουλευτικές διεργασίες, με την έννοια ότι δεν απαιτείται πλέον η εξασφάλιση των 3/5 της Βουλής, ωστόσο παραμένει μια βαθιά πολιτική επιλογή με αυτονόητα ιδεολογικά χαρακτηριστικά, παράλληλα με την αναγκαιότητα η προσωπικότητα του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα να υπηρετεί τις προτεραιότητες της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής συνοχής.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την πρόσφατη υποχώρηση των εκλογικών ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας –ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «το 41% δεν υφίσταται πλέον»–, η απόφαση για την Προεδρία της Δημοκρατίας αποκτά μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία, είτε ο πρωθυπουργός προκρίνει την επανεκλογή της νυν Προέδρου είτε επιλέξει άλλο πρόσωπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT