Σκοπιμότητα αντί για σοβαρότητα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Εκτός από τα πολιτικά συμπεράσματα και τις διεργασίες που ακολουθούν τις εκλογές της Κυριακής, έχουμε να κάνουμε και με την ομάδα των 21 ευρωβουλευτών που εξελέγησαν. Δεν είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή από τους υποψηφίους που ανέδειξαν τα κόμματα. Οι περισσότεροι δεν είναι ούτε οι καλύτεροι στο δικό τους ψηφοδέλτιο. Επιπλέον, αυτοί που επανεξελέγησαν είχαν κριθεί λιγότερο δραστήριοι στην ευρωπαϊκή σκηνή απ’ ό,τι συνάδελφοί τους που έμειναν εκτός. Τώρα, νέοι και επανεκλεγμένοι καλούνται να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας μας στην Ευρώπη και να συμβάλουν στον σχεδιασμό και στην οικοδόμηση της Ενωσης, σε έναν ολοένα πιο πολύπλοκο κόσμο.

Η ετερόκλητη ομάδα ευρωβουλευτών εκπροσωπεί, πρώτα απ’ όλα, την αγωνία των κομμάτων για την εκλογική απόδοσή τους. Αυτή η αγωνία ήταν φανερή στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ, που συνέζευξαν στα ψηφοδέλτια ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους. Δεν είναι σαφές εάν το αποτέλεσμα ήταν θετικό για τα κόμματα αυτά. Δηλαδή, η υποψηφιότητα κάποιου τηλεανθρώπου έφερε ψήφους ή έδιωξε περισσότερους, που ίσως απαιτούσαν μεγαλύτερη σοβαρότητα; Επειδή πολλοί αναγνωρίσιμοι κέρδισαν το εισιτήριο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κομματικά επιτελεία θα αισθάνονται δικαιωμένα από αυτές τις επιλογές. Εάν τους απασχολούσε η απόδοση των εκλεγμένων στην Ευρώπη, δεν θα προτιμούσαν τέτοιους υποψηφίους. Συνεπώς, είναι σίγουρο ότι οι νέοι ευρωβουλευτές θα συνεχίσουν την παράδοση, επιλέγοντας πρώτα να εξυπηρετήσουν το κόμμα τους. Ετσι, η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι αφήνεται σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, διπλωμάτες και υπηρεσιακούς παράγοντες. Αυτό δεν είναι μεμπτό. Ομως, απεμπολούμε τη δυνατότητα να παρουσιαστούν σοβαρές ελληνικές προτάσεις και προβληματισμοί, να δείξει η Ελλάδα συμμετοχή και δυναμισμό στο πιο προβεβλημένο βήμα της Ευρώπης. Σαν να μας περισσεύουν οι ευκαιρίες να ακουστεί η φωνή μας για τον κόσμο που διαμορφώνεται γύρω μας.

Δεν φταίνε όσοι εξελέγησαν, ούτε όσοι πιο κατάλληλοι έμειναν εκτός, ούτε οι ψηφοφόροι. (Εξελέγησαν και κάποιοι εξαιρετικοί άνθρωποι, που καλούνται να σηκώσουν μεγάλο βάρος τα επόμενα χρόνια.) Φταίει η πολιτική κουλτούρα που θυσιάζει τη σοβαρότητα (και) στην Ε.Ε. στον βωμό της εσωτερικής αντιπαλότητας. Τώρα, αν αυτή η ομάδα ευρωβουλευτών θέλει να είναι χρήσιμη, θα πρέπει να υπερβεί τις αδυναμίες του συστήματος που τη γέννησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT