Σχολεία με Metaverse χωρίς ανεμιστήρα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Το πολυδιαφημιζόμενο ελληνικό σχολείο του μέλλοντος, με την ψηφιακή διδασκαλία και τους γρήγορους ρυθμούς της επόμενης γενιάς του Διαδικτύου, με τα ρομπότ, το AI και το Metaverse, θα έχει κλιματιστικό; Ή έστω έναν ανεμιστήρα που να μην είναι ξεχαρβαλωμένος αλλά θα λειτουργεί; Γιατί μπορεί να διαβάζουμε συχνά πυκνά για τις τρομερές μεταρρυθμίσεις που κάνουν ψηφιακό και υπέροχο τον κόσμο των μαθητών, αλλά με έναν καύσωνα, όπως αυτόν που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες, τα σχολεία κλείνουν καθώς πολλά σχολικά συγκροτήματα είναι ακατάλληλα, με αίθουσες χωρίς καλή μόνωση και χωρίς βασικά μέσα δροσισμού, με προαύλια που βράζουν αφού δεν έχουν ούτε δέντρα ούτε σκίαστρα.

«Διαβάζαμε τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας που έλεγε “τα παιδιά στο διάλειμμα να βρίσκονται σε σκιερό μέρος” και γελούσαμε. Δεν ξέρουν ότι στις αυλές των σχολείων της Αθήνας δεν υπάρχει σκιερό μέρος, αφού δεν υπάρχουν δέντρα ή στέγαστρα;» δήλωνε προχθές στην «Κ» η Κατερίνα Κυριακοπούλου, πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της 7ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων. Πολλοί γονείς διαμαρτυρήθηκαν τις προηγούμενες μέρες για την απόφαση να μείνουν κλειστά τα σχολεία. Και είχαν δίκιο. Δεν είναι απλή υπόθεση να πρέπει να διαχειριστείς τις επαγγελματικές υποχρεώσεις σου και να βρεις και κάποιον να μείνει με το παιδί στο σπίτι. Δεν έχουν όλες οι οικογένειες παππού και γιαγιά να βάλουν πλάτη.

Σημαντικό ποσοστό των σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου Αθηναίων είναι άνω των πενήντα ετών, επομένως «βγάζουν» διαρκώς προβλήματα.

Τα σχολεία της Αθήνας απασχολούν συχνά την επικαιρότητα. Είτε επειδή πέφτουν σοβάδες στα θρανία, είτε επειδή οι αίθουσες δεν έχουν θέρμανση, είτε γιατί έχουν σχεδιαστεί για αριθμό μαθητών μικρότερο από αυτόν που φιλοξενούν. Σημαντικό ποσοστό των σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου Αθηναίων είναι άνω των πενήντα ετών, επομένως «βγάζουν» διαρκώς προβλήματα, έχουν αυξημένες ανάγκες, χρειάζονται γερό λίφτινγκ. Κάποια ίσως και να έπρεπε εδώ και καιρό να είχαν αντικατασταθεί από νέα, σύγχρονα κτίρια.

Σε όλη τη χώρα οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων έχουν την ευθύνη για τη φροντίδα και τη συντήρηση των σχολείων. Καταρτίζουν ένα ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα και με δικούς τους πόρους ή με χρήματα που αντλούν από ευρωπαϊκά προγράμματα προσπαθούν να το ακολουθήσουν. Ομως κάθε δήμος δεν έχει τις ίδιες ανάγκες και η αλήθεια είναι ότι η Αθήνα είναι δύσκολη πίστα. Είναι πολλά τα σχολεία, ορισμένα πολύ γερασμένα, είναι πολλά τα παιδιά, πολλές οι απαιτήσεις. Ισως χρειάζεται διαφορετικός σχεδιασμός. Πάντως σίγουρα δεν είναι αποδεκτό, εν έτει 2024, το κλείσιμο του σχολείου ως η μοναδική λύση για να προστατευθούν οι μαθητές από το πολύ δυνατό κρύο ή τον καύσωνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT