Κούρσα στο παρελθόν

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Οι Αυστραλοί τουρίστες που πήραν ταξί για να μετακινηθούν από τον Πειραιά προς το Παγκράτι αιφνιδιάστηκαν όταν έμαθαν ότι η κούρσα στοίχιζε 350 ευρώ! Διαμαρτυρήθηκαν και η πίεση κατέβασε το ποσό στα 250. Τα έδωσαν, αλλά κράτησαν τον αριθμό του οχήματος, έκαναν επίσημα καταγγελία, το θέμα πήρε διαστάσεις γιατί ενεπλάκη και η εταιρεία Airbnb που παρείχε τη διαμονή, ο οδηγός ζήτησε συγγνώμη, επέστρεψε τα χρήματα. Το συμβάν, προφανώς, δεν θεωρήθηκε λήξαν… Ο επαγγελματίας που μου μετέφερε το περιστατικό ήξερε και για την πολυσυζητημένη «μαφία» των ταξί που έχουν πιάτσα έξω από το λιμάνι και κυκλοφορούν ρωτώντας τους τουρίστες «τάξι, τάξι». Οπως και για ανάλογες που λειτουργούν στους σταθμούς ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων. Ομως, με διαβεβαίωνε ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα, ούτε το ΣΑΤΑ (το συνδικάτο τους), ούτε η Αστυνομία, ούτε οι δημοτικές αρχές… Εντυπωσιακό πράγματι. Μα τόση ισχύς;

Το ίδιο κείμενο θα μπορούσε να είχε γραφτεί και πριν από χρόνια. Οταν μετακινείται κανείς συχνά από Πειραιά προς Αθήνα, ξέρει ακριβώς τι πρέπει να αποφεύγει και γιατί. Εχω γίνει και αποδέκτης της αποστροφής ταξιτζήδων, για τη «μαφία», γιατί αντιλαμβάνονται τη δυσφήμηση του κλάδου τους.

Ο υπερτουρισμός αύξησε κατακόρυφα τη ζήτηση των ταξί. Οι χρήστες των εφαρμογών δυσκολεύονται να βρουν διαθέσιμα ταξί, τα αιτήματά τους συχνά απορρίπτονται, τα περιστατικά με οδηγούς που επιλέγουν τις κούρσες δεν είναι μεμονωμένα («Κ» 13/6). Ας μη μετρήσουμε, δε, πόσοι διαθέτουν POS για την πληρωμή των κομίστρων, παρότι πλέον είναι υποχρεωτικό· θα ήταν απογοητευτικό το αποτέλεσμα.

Η αναφορά στα ταξί είναι ενδεικτική ενός κόσμου που θα έπρεπε ήδη να έχει προσαρμοστεί σε νέα επαγγελματικά δεδομένα· υπάρχουν, ασφαλώς, και οι υψηλών προδιαγραφών οδηγοί που κάνουν τη διαφορά, αλλά πολλαπλασιάζονται δυσανάλογα οι «αρπακτικοί» που αναπαράγουν την αρρυθμία άλλων εποχών. Δεν είναι ο μόνος κλάδος που διαφυλάσσει με νύχια και με δόντια το στρεβλό παρελθόν.

Ο εκσυγχρονισμός με παλιά εργαλεία είναι διπλά επιζήμιος. Καμώνεται την πρόοδο, ξιφουλκεί υπέρ της αλλαγής, αλλά όταν έρχεται η στιγμή να το αποδείξει, είναι όπως το POS: είτε μπλοκάρει είτε βρίσκεται εκτός σύνδεσης…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT