Ο γάμος και το τρόλεϊ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Ας δεχθούμε, για την οικονομία της συζήτησης, ότι η νομοθετική πρωτοβουλία για την ισότητα στον πολιτικό γάμο κόστισε εκλογικά στην κυβέρνηση. Προσπερνάμε, δηλαδή, το γεγονός ότι στην πρώτη εξάδα των νέων ευρωβουλευτών της Ν.Δ. συγκαταλέγονται πρόσωπα που δεν θα τα χαρακτήριζε κανείς ιδιαίτερα υποστηρικτικά προς τη λεγόμενη «δικαιωματική» ατζέντα. Ας τολμήσουμε την υπόθεση ότι στους ψηφοφόρους του Γιώργου Αυτιά, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Φρέντη Μπελέρη επικράτησε ο κομματικός πατριωτισμός έναντι του αποτροπιασμού για το γεγονός ότι η δική τους παράταξη έφερε προς ψήφιση στη Βουλή νόμο που επιτρέπει στους ομοφυλόφιλους να παντρεύονται. Οσο κι αν μοχθεί ο πρωθυπουργός να τους καθησυχάσει ότι αφορά «πολύ λίγους συμπολίτες μας», η αίσθηση της προδοσίας παραμένει ανθεκτική ανάμεσα σε τμήμα του ένδοξου αλλά βραχύβιου «41%».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε το κόστος της πολιτικής πρωτοβουλίας του χωρίς, ευτυχώς, να αφήσει κανένα περιθώριο για επανεξέταση του πυρήνα μιας ιστορικής θεσμικής αλλαγής που φέρει την υπογραφή του. Εξακολουθεί, όμως, η συζήτηση για τον χρόνο κατάθεσής της: μήπως παραήταν νωρίς; Μήπως έπρεπε να είχε έρθει μετά τις ευρωεκλογές για να μη στοιχίσει πολιτικά; Οσο κι αν εκ πρώτης όψεως η απάντηση του πρωθυπουργού στον Αντώνη Σρόιτερ ακούστηκε τίμια και ειλικρινής («Να το έκανα μετά τις εκλογές για να κοροϊδέψω τους πολίτες, να μην εισπράξω πολιτικό κόστος; Αυτό κι αν θα ήταν ανέντιμο»), η ιστορία με το timing δεν είναι τόσο άστοχη όσο φαίνεται.

Υπάρχουν προβλήματα που λύνονται με ένα νόμο κι ένα άρθρο. Και προβλήματα που λιμνάζουν εσαεί υπονομεύοντας την υπεραξία της επίλυσης των πρώτων.

Μιλώντας αργότερα για τα προβλήματα που δεν περιμένουν και δεν έχουν κομματικό χρώμα, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε: «Οταν κάποιος ταλαιπωρείται έξι ώρες στα επείγοντα περιστατικά ή όταν αντιμετωπίζουμε ζητήματα καθημερινότητας, πόσο γρήγορα θα έρθουν τα ηλεκτρικά λεωφορεία, γιατί ταλαιπωρείται ο κόσμος σήμερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς από κάτι λεωφορεία τα οποία είναι σαράβαλα και τα οποία σταδιακά αλλάζουμε, τι πολιτική είναι αυτό;».

Αθελά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε και την απάντηση: όταν είσαι πρωθυπουργός πέντε χρόνια και η νυχτερινή αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων είναι αυτή που περιέγραψε ο ίδιος ή όταν είσαι πρωθυπουργός και οι δημόσιες συγκοινωνίες εξευτελίζουν σε καθημερινή βάση εκατομμύρια πολίτες που δεν έχουν άλλη επιλογή μετακίνησης, τότε ο οίστρος για την ισότητα στον γάμο μπορεί να ενόχλησε ακόμη και τους πιο μετριοπαθείς ή τους εντελώς αδιάφορους με το θέμα. Κι ενώ ο γάμος ήταν ίσως το τελευταίο πράγμα που τους απασχολούσε, να προτίμησαν να στείλουν μήνυμα μένοντας σπίτι τους· ή περιμένοντας μέσα στο λιοπύρι μισή ώρα μέχρι να φανεί το επόμενο τρόλεϊ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT