Ποιος κρατάει το Kέντρο;

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

«Το Κέντρο κράτησε», δήλωσε ανακουφισμένη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το βράδυ των ευρωεκλογών. Πράγματι, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και άλλες κεντρώες δυνάμεις διατηρούν πλειοψηφία στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ακροδεξιές δυνάμεις, διάσπαρτες σε διαφορετικές ομάδες του Ε.Κ., σημείωσαν μικρή άνοδο από το 2019. Ολες μαζί έφθασαν περίπου στο 25% των εδρών. Ομως η επιρροή τους είναι πολύ μεγαλύτερη.

Στη Γαλλία, η πρωτιά του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν οδήγησε τον πρόεδρο Μακρόν στη ρηξικέλευθη προκήρυξη βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου. Στη Γερμανία, το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ήρθε δεύτερο, μπροστά από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ολαφ Σολτς. Ετσι, παρά την ισχυρή παρουσία κεντρώων δυνάμεων στο Ε.Κ., η ενισχυμένη επιρροή ακροδεξιών κομμάτων στην εσωτερική πολιτική σκηνή αρκετών χωρών-μελών μπορεί να καθορίσει την κατεύθυνση της Ενωσης σε κορυφαία ζητήματα, όπως η στήριξη της Ουκρανίας, η μετανάστευση, η κλιματική κρίση, οι σχέσεις με άλλες χώρες και, συνεπώς, η εξέλιξη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η αμφισβήτηση του Κέντρου δεν περιορίζεται στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία θα επιδείνωνε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων, η συμπάθεια που τρέφει ο Τραμπ για τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα ενίσχυε το φιλορωσικό, αντιδυτικό λόμπι σε χώρες-μέλη, υπονομεύοντας τη στήριξη που οι ΗΠΑ, η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ κ.ά. παρέχουν στην Ουκρανία.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ψήφισαν για κόμματα που εκφράζουν το Κέντρο. Δεν υπήρχε σοβαρός λόγος να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των κεντρώων πολιτών στην πορεία της Ευρώπης. Ομως, εάν ο Μακρόν χάσει το στοίχημα των πρόωρων εκλογών, η ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές θα μετατραπεί από ελάχιστης ιστορικής σημασίας λεπτομέρεια σε περιπέτεια για τη Γαλλία και, συνεπώς, για την Ευρώπη.

Με δύο πολέμους στα σύνορά της, αντιμέτωπη με την κλιματική κρίση, με τις ΗΠΑ τόσο απρόβλεπτες, η Ε.Ε. χρειάζεται αποτελεσματική στρατηγική και συντονισμένη δράση, σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο. Χωρίς Κέντρο, δεν υπάρχει στρατηγική. Χωρίς στήριξη, το Κέντρο δεν κρατεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT