Η Μεσόγειος δεν έχει μόνο θέρετρα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Οι αριθμοί δεν είναι ονόματα, κι ωστόσο μέσα σε κάθε αριθμό υπάρχει ένα όνομα, ένα πρόσωπο: ένας άνθρωπος. Ενας απελπισμένος που αφήνει την πατρίδα του διωγμένος από τον πόλεμο, την ανελευθερία, τη φτώχεια ή τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Οπως γνωστοποίησαν με κοινή ανακοίνωση η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, με αφορμή τον έναν χρόνο από το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, το 2023 πνίγηκαν ή αγνοούνται 3.155 άνθρωποι που προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Σε αριθμούς θεμελιώνεται λέει και η δημοσιογραφική έρευνα του BBC, με τον τίτλο «Dead Calm: Killing in the Med?»: «Νεκρική σιγή: Δολοφονίες στη Μεσόγειο;» Ορισμένοι αριθμοί τιμούν στην Ελλάδα, άλλοι όμως στοιχειοθετούν μιαν απαράδεκτη πραγματικότητα, παράνομη και ανήθικη.

Μέσα σε κάθε αριθμό υπάρχει ένα όνομα, ένα πρόσωπο: ένας άνθρωπος. Ενας απελπισμένος που αφήνει την πατρίδα του διωγμένος από τον πόλεμο, την ανελευθερία, τη φτώχεια ή τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Οι τιμητικοί αριθμοί: Στα χρόνια 2015-2024 το λιμενικό διέσωσε 250.834 πρόσφυγες/μετανάστες. Και οι αριθμοί της καταισχύνης: Με τα διαβόητα pushbacks, oι ελληνικές αρχές προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στη Μεσόγειο. Την τριετία 2020-2023 οι νεκροί έφτασαν τους 43, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Τους συνέλαβαν κουκουλοφόροι στη Σάμο, τη Χίο, τη Λέσβο κ.ά., τους έδειραν κι έπειτα τους πέταξαν στη θάλασσα, ενίοτε περνώντας τους χειροπέδες, ή τους στρίμωξαν σε φουσκωτές βάρκες δίχως μηχανή ή και τρύπιες και τους εγκατέλειψαν να θαλασσοπνίγονται στα διεθνή ύδατα.

Τηρώντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία, το BBC έθεσε τα ευρήματα του ρεπορτάζ υπόψη του ελληνικού λιμενικού. Το λιμενικό, τηρώντας την παράδοση, διέψευσε τις καταγγελίες. Αν εξαιρέσουμε τις σεφερικές «μαραγκιασμένες ψυχές», τους χαιρέκακους ακροδεξιούς που λένε από μέσα τους ή και φωναχτά «γεια στα χέρια σας, λεβέντες μας, καλά τους κάνατε», όλοι οι υπόλοιποι θα θέλαμε να πιστέψουμε τις διαψεύσεις του λιμενικού, γιατί τέτοια ντροπιαστική κατάντια δεν την αντέχουμε. Δυστυχώς η προϊστορία δεν μας το επιτρέπει.

Τα ίδια αυτοαθωωτικά έλεγε η επίσημη Ελλάδα για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι το 2024, όταν πνίγηκαν 11 άνθρωποι, οι 8 ανήλικοι. Ο κόλαφος ήρθε το 2022, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταδίκασε τη χώρα (δηλαδή όλους μας), κρίνοντας ότι το λιμενικό δεν συμμορφώθηκε με την υποχρέωσή του να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και δεν διερεύνησε μεθοδικά και τίμια τις καταγγελίες των επιζώντων. Και το ναυάγιο της Πύλου με την ίδια αυτοαπαλλακτική ραθυμία και πονηρία «διερευνάται». Αναμένεται ο επόμενος κόλαφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT