Η ΕΛ.ΑΣ. ως κομπάρσος

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Εξ όνυχος τον λέοντα, και η ιστορία με τις «αόρατες χειροπέδες» του κ. Απόστολου Λύτρα έδειξε ότι εκεί στο «διωκτικό – δικαστικό σύμπλεγμα» υπάρχει ένας άλλος κόσμος με τους δικούς του νόμους και τα δικά του πρωτόκολλα.

Η ιστορία είναι γνωστή: η κάμερα καταγράφει τον κατηγορούμενο να οδηγείται στον ανακριτή. Στο βίντεο φαίνεται ότι ο ποινικολόγος είχε τοποθετήσει το σακάκι του πάνω από τα χέρια του, όπως κάνουν όλοι για να κρύψουν τις χειροπέδες. Με το που μπαίνει στο κτίριο, άφησε τα χέρια του κάτω και φαίνεται καθαρά πως τα χέρια του δεν είναι δεμένα. Κατά τον συνδικαλιστή της Αστυνομίας κ. Σταύρο Μπαλάσκα, το πρωτόκολλο δεν τηρήθηκε. «Υπάρχει πρωτόκολλο για όσους κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις. Είναι απαραίτητη στο πρωτόκολλο η χειροπέδηση μέχρι που θα παραδοθούν τα άτομα στις ανακριτικές ή δικαστικές αρχές» (Alpha, 18.6.2024).

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Κωνσταντία Δημογλίδου έσπευσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. «Για το πώς γίνεται η μεταγωγή ενός κρατουμένου υπάρχουν εσωτερικοί κανονισμοί στην Ελληνική Αστυνομία, οι οποίοι τηρούνται από τους ανθρώπους που κάνουν τη μεταγωγή για τη δική τους την ασφάλεια. (…) Εδώ, ο άνθρωπος αυτός έφυγε από τμήμα με χειροπέδες κανονικά και πριν μπουν μέσα στο κτίριο αφαιρέθηκαν οι χειροπέδες (σ.σ. αυτό είναι απολύτως ψευδές, αφού υπάρχει βίντεο). Το αν έκρινε σωστά ο αστυνομικός νομίζω ότι φαίνεται από το αποτέλεσμα. Εάν είχε αποδράσει ο συγκεκριμένος κρατούμενος, φυσικά θα έπρεπε να απολογηθεί ο αστυνομικός» (Mega, 18.6.2024).

Η εκπρόσωπος, προφανώς, ξέχασε να πει ότι αν αποδράσει κάποιος κατηγορούμενος θα γίνει και ΕΔΕ, κάτι που τρέμει κάθε αστυνομικός.

Πέρα από τα ψεύδη που αράδιασε η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., υπάρχει και το ατόπημα της θεατρικής παράστασης με το σακάκι που ανέβηκε για τις κάμερες· υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν κρύωναν τα χέρια του. Κι αυτό δεν βαρύνει τον κατηγορούμενο, ο οποίος έχει το δικαίωμα να κάνει οτιδήποτε μπορεί να ελαφρύνει τη θέση του, αλλά τους αστυνομικούς που έγιναν κομπάρσοι της παράστασης.

Δεν γνωρίζουμε αν αυτό ήταν πρωτοβουλία του αστυνομικού που συνόδευε τον κατηγορούμενο, αν και θεωρούμε ότι είναι απίθανο κάποιος χαμηλόβαθμος να βάλει το κεφάλι του στον τορβά για την άνεση ενός κατηγορουμένου. Η παραβίαση των πρωτοκόλλων μάλλον πάει πιο ψηλά, κάτι που αφενός δείχνει σήψη στην ΕΛ.ΑΣ. και αφετέρου εμπεδώνει το αίσθημα ότι υπάρχουν κατηγορούμενοι δύο ταχυτήτων. Εκείνοι που πάνε με χειροπέδες στα δικαστήρια και προφυλακίζονται και οι άλλοι που πάνε με το σακάκι τους και μετά σπίτι τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT