Η Κύπρος στρατηγικός εταίρος

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Ηταν μια εξέλιξη που μάλλον είχε καθυστερήσει, καθώς εδώ και κάποια χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί ώριμη εξωτερική πολιτική και κάνει έξυπνες κινήσεις που έχουν αναβαθμίσει τον ρόλο της. Αντιμετώπισε με ρεαλισμό και αποτελεσματικότητα την οικονομική κρίση, ενώ στο γεωπολιτικό παζλ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που υπηρετούν, όχι μόνο τα δικά της συμφέροντα, αλλά παράλληλα και αυτά ισχυρών παικτών της διεθνούς σκακιέρας, προσδίδοντας υπεραξία στη Μεγαλόνησο.

Στο πλαίσιο αυτής της σταθερής εξέλιξης, η συνεργασία της Λευκωσίας με την Ουάσιγκτον έγινε πολύ πιο στενή. Η θεσμοθέτηση στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι υπουργοί Εξωτερικών Aντονι Μπλίνκεν και Κωνσταντίνος Κόμπος, έρχεται ως φυσική συνέχεια προηγούμενων στοχευμένων δράσεων της κυπριακής κυβέρνησης.

Η εμβάθυνση και εδραίωση της συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, επισημοποιεί περαιτέρω μια πραγματικότητα που ήδη υπάρχει και εξελίσσεται. Η αξία της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου είναι δεδομένη και δεν μπορεί να αγνοείται. Η συνεχιζόμενη κατάσταση στη Γάζα επανέφερε στο προσκήνιο τη στρατηγική διάσταση της συνεργασίας Αμερικής – Κύπρου και οδήγησε στην περαιτέρω αναβάθμιση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει τον τελευταίο καιρό η Λευκωσία.

Η Λευκωσία αναβαθμίζεται, καθώς προβάλλει πλέον όχι ως πρόβλημα, αλλά ως μέρος λύσεων.

Δεν είναι μόνο στη διπλωματία όπου η Κύπρος –με πρόσφατο παράδειγμα τον διάδρομο που δημιουργήθηκε για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά και τη χρήση των ναυτικών υποδομών της Μεγαλονήσου– παίζει εκ των πραγμάτων έναν δυσανάλογα σημαντικό για το μέγεθός της ρόλο, έχοντας μια πολύ στενή συνεργασία με το Ισραήλ και ταυτόχρονα εξαιρετικές σχέσεις με τις αραβικές χώρες.

Ουάσιγκτον και Λευκωσία έχουν υπογράψει από το 2018 κοινή δήλωση προθέσεων για συνεργασία σε θέματα ασφαλείας, ενώ ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει προχωρήσει σε μια τολμηρή πολιτική στενότατης συνεργασίας με το FBI και άλλες αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες για την πάταξη της διαφθοράς στον οικονομικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Με δεδομένο το σκηνικό στη Μεγαλόνησο, δεν ήταν εύκολη απόφαση. Παράλληλα, υπάρχει φυσικά και η ενεργειακή διάσταση. Καθώς η Ουάσιγκτον στηρίζει κάθε προσπάθεια διαφοροποίησης στη μεταφορά πηγών ενέργειας και ως λογική απόρροια της στρατηγικής συνεργασίας θα πρέπει να αναμένεται κοινός βηματισμός σε ό,τι αφορά την εξόρυξη αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ιδιαίτερα από αμερικανικές εταιρείες όπως η Chevron.

Το μικρό μέγεθος της Κύπρου σημαίνει ότι η όποια, ακόμη και σχετικά περιορισμένου ύψους, επένδυση των ΗΠΑ –στη διπλωματία, στην ασφάλεια, στην οικονομία, στο εμπόριο– θα αποφέρει πολλαπλάσιου μεγέθους οφέλη και στις δύο πλευρές.

Τέλος, το ότι η θέσπιση στρατηγικού διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν από τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή αποκτά εκ των πραγμάτων μια επιπρόσθετη σημειολογική σημασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT