Με ύφος και χωρίς σχέδιο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Βλοσυρός εμφανίστηκε στους δέκτες μας ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. «Οι ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας», είπε, «έχουν στη διάθεσή τους οπτικό υλικό που δείχνει ξεκάθαρα εμπρηστή να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα στη Βάρης – Κορωπίου (…) θα δώσουμε στη δημοσιότητα το υλικό» (19.6.2024).

Μπράβο και αμήν, δηλαδή περιμένουμε να το δούμε. Αλλά υπάρχει ένα θέμα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, «η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Κορωπί ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση επί της λεωφόρου Βάρης – Κορωπίου». Επειδή, όπως είπε ο κ. Κικίλιας, «ο νόμος έχει αυστηροποιηθεί και η αμέλεια συνιστά εγκληματική ενέργεια» (twitter, 19.6.2024), γεννιούνται ερωτήματα. Κινήθηκαν οι διαδικασίες ποινικής δίωξης ή έστω μπήκε κάποιο πρόστιμο στην Περιφέρεια Αττικής που δεν καθάρισε τα ξερόχορτα στον (δικής της αρμοδιότητας) δρόμο ή αυτά είναι μόνο για τους ραγιάδες που δεν καθαρίζουν τα χωράφια τους;

Κακά τα ψέματα! Ο άγνωστος εμπρηστής πρώτα βρήκε ξερόχορτα σε δημόσια γη για να βάλει τη φωτιά και μετά αυτή επεκτάθηκε, διότι (όπως λένε τα κανάλια) «υπάρχουν ασυνείδητοι που δεν καθαρίζουν τα (ιδιωτικά) οικόπεδα». Αλήθεια: η επιχείρηση των μεγάλων πλαστικών σκαφών στη Βάρης – Κορωπίου είχε «πιστοποιητικό πυρασφάλειας», σαν αυτό που ο υπουργός Περιβάλλοντος υποχρεώνει χιλιάδες πολίτες να εκδώσουν για τα σπίτια τους με αλμυρό αντίτιμο; Αν το είχε, σε τι χρησίμευσε; Υπενθυμίζουμε ότι με κοινή υπουργική απόφαση (Σκυλακάκη, Κικίλια, Κεραμέως) οι παραπλεύρως της επιχείρησης με τα πλαστικά σκάφη ιδιοκτήτες οικιών πρέπει να πληρώσουν 500 (και πλέον) ευρώ σε μηχανικό για να πιστοποιήσει ότι δεν έχουν καυσόξυλα στην αυλή τους κι άλλα τέτοια… εμπρηστικά.

Για να πούμε και της κυβέρνησης το δίκιο, δεν μπορούν να γίνουν πολλά για τις πυρκαγιές όταν στην ίδια περιοχή συνυπάρχουν δάσος, αγροκτήματα, επιχειρήσεις με εύφλεκτα υλικά, τρία σχολεία, εξοχικές κατοικίες κ.λπ. Το χωροταξικό είναι μια χρόνια παθογένεια, από αυτές που η κυβέρνηση κληρονόμησε και απαιτούν μακροχρόνιο σχεδιασμό για να θεραπευτούν.

Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάποιον σχεδιασμό. Αυτό που έχει είναι ύφος, σηκωμένο το δάχτυλο στους πολίτες, συν παχιά λόγια του στυλ «επιλύουμε ένα χρόνιο πρόβλημα…», «βάζουμε τέλος σε μια παλιά παθογένεια…», κ.ά. Αντί να επενδύσει τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης για τη σταδιακή έστω εκλογίκευση του χωροταξικού, τα σπαταλά φτιάχνοντας ηλεκτρονικές πλατφόρμες για να καταγράψουν τα περιττά και δεν ξέρουμε αν αυτές θα μπορούν να συντηρηθούν όταν τελειώσουν τα κονδύλια του προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT