Ενα ξεχασμένο ποπ είδωλο της μπάλας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης

Υπάρχουν κάποια πρόσωπα στο ποδόσφαιρο που ξεχωρίζουν, όχι μόνον για τις σπάνιες αρετές τους στο χορτάρι. Χάρη στο βιβλίο του Αντώνη Καρπετόπουλου «Δυσκολότερο από ένα Μουντιάλ. Euro: τα εξήντα χρόνια μιας ευρωπαϊκής ιστορίας» (εκδ. Παπαδόπουλος), ανακάλυψα έναν Γερμανό ποδοσφαιριστή που θα μπορούσε να είναι ήρωας σειράς στο Netflix.

Το όνομα αυτού Γκίντερ Νέτσερ. Μεσουράνησε στο Euro του 1972, στη διοργάνωση που έλαμψε η εθνική της (τότε) Δυτικής Γερμανίας. Ο Νέτσερ ήταν 28χρονος μέσος, που όμως δεν έπαιζε συχνά βασικός. Δεν είχε τη λάμψη ενός Μπεκενμπάουερ ή ενός Γκερντ Μίλερ – και, όπως ορθά επισημαίνει ο Καρπετόπουλος, δεν έπαιζε στην Μπάγερν Μονάχου όπως οι προηγούμενοι.

Ο ίδιος όμως ένιωθε ποπ είδωλο. Προσέξτε: «κυκλοφορούσε με μία κίτρινη Ferrari, ήταν ιδιοκτήτης αλυσίδας εστιατορίων και εκδότης(!) της εφημερίδας Fohlen Echo που ασχολούνταν με την Γκλάντμπαχ, ομάδα στην οποία τότε αγωνιζόταν. Αλλά τη διοίκηση της Γκλάντμπαχ την τρέλανε, όταν το 1969 ανακοίνωσε πως θα ανοίξει και θα διευθύνει μια ντισκοτέκ!».

Η διοίκηση του συλλόγου έφριξε, αλλά ο Νέτσερ χρησιμοποίησε το ατράνταχτο επιχείρημα ότι παίρνει τρεις φορές λιγότερα χρήματα από τον Μπεκενμπάουερ και τον Μίλερ. «Ως ιδιοκτήτης της ντίσκο Lover’s Lane, έπαιξα το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας μου», θα δηλώσει. Και το έκανε. Τη διετία 1971-1972 «έκανε καταπληκτικά πράγματα με την Εθνική ως δημιουργός, υποχρεώνοντας τη Ρεάλ Μαδρίτης να τον αποκτήσει πληρώνοντας ένα εκατομμύριο μάρκα».

Ο Νέτσερ ολοκλήρωσε την καριέρα του στην Ελβετία, λέγοντας πως στη Γερμανία δεν είχε αληθινούς φίλους.

«Δεν ήταν ψέματα», σχολιάζει ο Καρπετόπουλος. «Στους συμπαίκτες του στην Εθνική δεν έγινε ποτέ συμπαθής». Ο δε κόουτς, Χέλμουτ Σεν, τον προτίμησε στην ενδεκάδα όσο ήταν χτυπημένος ο «επίσης σπουδαίος Βόλφγκανγκ Οβερατ». Οταν όμως ο τελευταίος επέστρεψε, ο Σεν έβαλε τους παίκτες να ψηφίσουν(!). Με προτροπή του Μπεκενμπάουερ, την ψηφοφορία κέρδισε ο Οβερατ.

Αυτό ήταν. Ο Νέτσερ δεν ξαναέπαιξε ποτέ στην εθνική ομάδα. Αλλά οι ιστορίες του δεν τελειώνουν εδώ. Στο τελευταίο του ματς με την Γκλάντμπαχ, τελικό Κυπέλλου Γερμανίας με την Κολονία, πίεσε αφόρητα τον προπονητή του, τον μεγάλο Βαϊσβάιλερ, να τον περάσει στο ματς στην παράταση. Μολονότι τραυματίας, ο Νέτσερ σκόραρε και η Γκλάντμπαχ πήρε το Κύπελλο.

Ο Νέτσερ έγινε και προπονητής στο Αμβούργο, «κερδίζοντας τα πάντα (ακόμη και το Κύπελλο Πρωταθλητριών με αντίπαλο τη Γιουβέντους στην Αθήνα)».

Το καλύτερο όμως ο «Κάρπετ» το αφήνει για το τέλος: όταν ένας φίλος τού ζήτησε δανεικά, ο Νέτσερ δεν του έδωσε τίποτα αλλά τον προέτρεψε να παίξει στο Λόττο τους αριθμούς της ημερομηνίας γέννησής του, τις συμμετοχές του στην Εθνική και τα γκολ του, καθώς και το νούμερο των παπουτσιών του.

Αποτέλεσμα; Ο φίλος του κέρδισε 3 εκατ. μάρκα και ο Νέτσερ τού πήρε 750.000, λέγοντάς του ότι «οι συμβουλές στη ζωή έχουν κόστος»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT