Ο Ορμπανισμός και η Βόρεια Μακεδονία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Aπό αύριο και όλο το Σαββατοκύριακο το διπλωματικό βλέμμα της Αθήνας θα είναι στραμμένο στη Βόρεια Μακεδονία, όπου ο ηγέτης του VMRO DPMNE και νικητής των εκλογών, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, θα ανακοινώσει στη Βουλή τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Το ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς εστιάζεται στο εάν ο Μίτσκοσκι και η κυβέρνησή του θα ορκιστούν να υπηρετήσουν μια χώρα με συνταγματικό όνομα Βόρεια Μακεδονία, όπως είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, ή ένα κράτος που για τον υπόλοιπο πλανήτη αλλά και την εσωτερική έννομη τάξη είναι ανύπαρκτο.

Παραμονές, έσπευσε να ενημερώσει ότι στην τελετή θα χρησιμοποιήσει τη συνταγματική ονομασία της χώρας (σ.σ. Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το ίδιο και στις επαφές του στο εξωτερικό με ξένους ηγέτες.

Στο εσωτερικό της χώρας όμως, όπως είπε, τόσο στις δημόσιες εμφανίσεις του, όσο και στις δηλώσεις του, θα χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία».

Για παράδειγμα, εάν συναντηθεί στη Βουδαπέστη με τον φίλο και ομοϊδεάτη του Ορμπαν θα είναι πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά εάν ο Ούγγρος ομόλογός του ανταποδώσει την επίσκεψη στα Σκόπια, εκεί ο Μίτσκοσκι θα εμφανιστεί ως πρωθυπουργός της… «σκέτης Μακεδονίας».

Ολα αυτά θα ήταν βαλκανικές γραφικότητες αν δεν αφορούσαν ένα ασταθές κράτος, που επηρεάζει τις ισορροπίες ισχύος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μπορεί εμάς να μη μας ενδιαφέρει παρά μόνον το erga omes, αλλά όσοι διαβάζουν τη μεγάλη εικόνα, βλέπουν κάτι πολύ πιο επικίνδυνο στις δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού. Προτού ακόμα ορκιστεί ο Μίτσκοσκι έσπευσε να αμφισβητήσει όχι μόνο τις Πρέσπες, αλλά και τις άλλες δύο συμφωνίες, της Αχρίδας με τους Αλβανούς αλλά και το Σύμφωνο Φιλίας με τη Βουλγαρία, επί των οποίων στηρίζεται η ύπαρξη της Βόρειας Μακεδονίας.

«Δεν θα χαθούμε στον δρόμο με συμφωνίες χωρίς αρχές που πλήττουν το κράτος μας», δήλωσε. Ο Μίτσκοσκι εάν ακολουθήσει πιστά τον «δρόμο της ψυχής» του κινδυνεύει να θυσιάσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και την παρουσία της στο ΝΑΤΟ αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι διαθέτει εξουσιοδότηση από την κοινωνία για μια τέτοια πολιτική.

Εχει κατά νουν την αμφισβήτηση στην πράξη του γεωπολιτικού προσανατολισμού της χώρας του κατά τα πρότυπα του θεωρούμενου μέντορά του και κατά πολλούς κρυφού χρηματοδότη του VMRO DPMNE, Βίκτορ Ορμπαν;

Με άλλα λόγια, πάει να γίνει το όχημα καθόδου του Ορμπανισμού στα Βαλκάνια, σχέδιο που από παλιά ο Ούγγρος εθνικολαϊκιστής και φιλορώσος ηγέτης είχε επιχειρήσει με τον φυγόδικο και «φιλοξενούμενό» του πλέον στη Βουδαπέστη, Γκρούεφσκι; Είναι πολλοί στη δυτική διπλωματία στα Σκόπια, που βλέπουν τον Μίτσκοσκι σε ένα τέτοιο παιγνίδι. Στα καθ’ ημάς ίσως πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είναι πλέον απλός πολίτης και η χρήση της συνταγματικής ονομασίας δεν είναι προσωπική υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT