Η διαλεκτική της πυρόπληκτης χώρας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Το είχα γράψει πέρυσι, το επαναλαμβάνω και φέτος. Να ‘μαστε καλά για να το θυμηθούμε και του χρόνου. Ο όρος «αντιπυρική περίοδος» είναι ένας ευφημισμός που μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε με ευγένεια και λεπτότητα την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα κάθε χρόνο, στη διάρκεια της «αντιπυρικής περιόδου», μετατρέπεται σε πυρόπληκτη χώρα. Κατηγορούμε τους εαυτούς μας, και όλοι μαζί το κράτος, ότι δεν προνοούμε. Υπερβάλλουσα ευαισθησία; Φέτος τουλάχιστον η συζήτηση για το άγριο καλοκαίρι που μας περίμενε ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο, όταν διαπιστώσαμε ότι ο χειμώνας δεν επρόκειτο να έρθει. Η ξηρασία σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες υψηλές θερμοκρασίες προοιωνίζονταν ένα μάλλον δύσκολο καλοκαίρι. Υπήρχαν και τα προειδοποιητικά σημάδια. Οι πυρκαγιές άλλαξαν συνήθειες. Βαρέθηκαν να περιμένουν τα μελτέμια και τις υψηλές θερμοκρασίες κι άρχισαν να μας απασχολούν από τον Απρίλιο.

Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για αμέλεια. Το φαινόμενο και τους κινδύνους το μελετήσαμε ενδελεχώς. Το φιλοσοφήσαμε, το συσχετίσαμε με την κλιματική αλλαγή, τη συλλογική και την ατομική ευθύνη, το μοιράσαμε ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο κεντρικό κράτος. Ο δημόσιος διάλογος εξάλλου είναι ο πλούτος της δημοκρατίας μας. Δεν είναι απαραίτητο να έχει πρακτικό αντίκρισμα, όμως όταν έχει, προσθέτει αυτήν την πινελιά που κάνει τη διαφορά. Για το κεντρικό κράτος, τον κ. Κικίλια και τον κ. Σκυλακάκη, ήταν ένας νόμος για τα περιδασικά οικόπεδα ο οποίος όμως ψηφίστηκε τον Απρίλιο, αν δεν κάνω λάθος, και ήταν τόσο μπερδεμένος ώστε οι ίδιοι αποφάσισαν να αρχίσει η εφαρμογή του από του χρόνου. Επεται η τοπική αυτοδιοίκηση, ο πυρήνας της δημοκρατίας μας. Ο ιδιοκτήτης που δεν καθαρίζει το οικόπεδό του από την εύφλεκτη ύλη τιμωρείται με πρόστιμο, εκτός από τον κίνδυνο να γίνει το σπίτι του παρανάλωμα του πυρός. Ομως ο δήμος ο οποίος δεν συλλέγει την εύφλεκτη ύλη που έχει συγκεντρωθεί από τα οικόπεδα πώς τιμωρείται; Μάλλον με νέους διορισμούς και ενίσχυση της χρηματοδότησης.

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε προχθές στο Κορωπί δεν είχε να κάνει με δάσος. Χορτολιβαδικές εκτάσεις μέσα σε έναν αστικό ιστό. Υποτίθεται ότι ξεκίνησε από εργασίες σε κάποιο πάρκινγκ σκαφών. Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε πως υπάρχει βίντεο που αποδεικνύει εμπρησμό. Γιατί δεν μας το δείχνει; Τι από τα δύο ισχύει; Δεν έχει τόση σημασία. Σημασία έχει ο διάλογος. Και γι’ αυτό καλώ όσους ανησυχούν για το τι μας περιμένει φέτος το καλοκαίρι να μην ανησυχούν. Εχουμε να ακούσουμε πολλά ακόμη για τα ακαθάριστα οικόπεδα, τους δήμους και τις ευθύνες που μοιράζονται ιδιώτες και δημόσιο. Και πού ν’ αρχίσουν να καίγονται και δάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT