Η πολιτική στα γήπεδα του Euro

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Το Euro, το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, πραγματοποιείται στα γήπεδα της Γερμανίας σε μια πολύ ιδιαίτερη, αν όχι περίεργη, ευρωπαϊκή συγκυρία.

Πρώτα απ’ όλα, είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Επειτα, είναι οι διάφοροι εθνικισμοί που έχουν ξεφυτρώσει σε κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες, με πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα από τις τελευταίες ευρωεκλογές την πολιτική κρίση στην οποία οδηγήθηκε η Γαλλία μετά την απότομη ανάδυση της Ακροδεξιάς της Λεπέν.

Αλλά έχουμε και τους «μικρούς» εθνικισμούς που αναδύονται και αυτοί στην επιφάνεια. Για παράδειγμα, προτού καν ξεκινήσει το Euro, είχαν ήδη καταγραφεί σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε Σέρβους οπαδούς και Αλβανούς. Βλέπετε, υπάρχουν ακόμη «χρέη» της Ιστορίας, ειδικά σε αυτήν την τρυφερή βαλκανική φωλιά όπου ζούμε.

Ομολογουμένως, η παρουσία των Αλβανών οπαδών (κάπου 100.000 κόσμος, οι περισσότεροι μετανάστες στη Γερμανία και σε άλλες γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες) ήταν εντυπωσιακή, ειδικά στις εξέδρες των γερμανικών γηπέδων.

Στο περιθώριο των ποδοσφαιρικών αγώνων, δε, είχαμε και επεισόδια ανάμεσα σε Σέρβους και Αγγλους. Δεν χρειάζεται να υπάρχει πάντοτε ένας καλός πολιτικός λόγος για να τσακωθεί κάποιος άσχημα. Ειδικά ένας όχλος.

Πριν καν την έναρξη του Euro, οι αρχές στη διοργανώτρια Γερμανία φυσούσαν και το γιαούρτι. Μια τέτοια διοργάνωση με π.χ. 50.000 Αγγλους, 8.000 Σέρβους, αλλά και όλο σχεδόν τον τουρκικό πληθυσμό της Γερμανίας κ.τ.λ. είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για επίδοξους τρομοκράτες. Η Ιστορία έχει δείξει πως μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις στιγματίστηκαν από τέτοιες βίαιες παρεμβολές (όλων ο νους πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972).

Η μεγάλη ιδιαιτερότητα στο φετινό Euro είναι η παρουσία της Ουκρανίας και η απουσία της Ρωσίας. Η τελευταία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, είναι αποκλεισμένη από όλες τις αθλητικές διοργανώσεις, τόσο σε επίπεδο εθνικών ομάδων όσο και σε επίπεδο συλλόγων. Ως προς τον στίβο, οι Ρώσοι αθλητές επιτρέπεται να λάβουν μέρος σε διεθνείς διοργανώσεις, αρκεί να μην εκπροσωπούν τη χώρα τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το τι θα συμβεί στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ισως η χρήση της σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων, αντί για την εθνική σημαία, να σώσει τα προσχήματα…

Οσο για την Ουκρανία, μετά την εισβολή που δέχθηκε και τον πόλεμο που μαίνεται στα εδάφη της, η εθνική της ομάδα χρησιμοποιεί ως έδρα της γήπεδα της Γερμανίας (κυρίως το Φόλκσπαρκσταντιον στο Αμβούργο).

Αυτός είναι και ο λόγος που ειπώθηκε ότι στο Euro αυτό η Ουκρανία θα είναι σαν να παίζει στην έδρα της, άρα χρίζεται και φαβορί-έκπληξη. Οι μέχρι τώρα εμφανίσεις της εθνικής ομάδας της Ουκρανίας δεν έχουν επιβεβαιώσει (ακόμη) αυτές τις προβλέψεις πάντως…

Φαντάζεστε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα Ρωσίας – Ουκρανίας; Θα είχε τραβήξει πάνω του την προσοχή όλου του κόσμου. Οι παλαιότεροι θυμόμαστε ακόμη την αναμέτρηση της τότε Σοβιετικής Ενωσης με την Πολωνία στο Μουντιάλ της Ισπανίας το 1982, σε μια φάση που η Πολωνία είχε τεθεί σε στρατιωτικό νόμο έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις του Κρεμλίνου εξαιτίας της δράσης του συνδικάτου της Αλληλεγγύης. Ολοι περιμέναμε εκείνο τον αγώνα με αγωνία. Εληξε με το στείρο 0-0…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT