Τι δεν έκανε ο Καιρίδης

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Ο καθηγητής ∆ιεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Δημήτρης Καιρίδης έγινε υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου 13 μέρες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο. Τότε, ο Frontex απειλούσε να φύγει από τις θάλασσές μας και η διεθνής εικόνα της χώρας μας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ήταν περισσότερο από σκούρα, σχεδόν μαύρη. Η μεγαλύτερη επιτυχία του στον ένα χρόνο που έμεινε σε αυτή τη θέση ήταν ότι κατάφερε, με συστηματική προσπάθεια, να αλλάξει η ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες. Η ίδια η επίτροπος Γιόχανσον έδωσε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό για τον υπουργό του που διαχειρίστηκε τη μεταπανδημική αύξηση των ροών, παγκοσμίως, αθόρυβα και αποτελεσματικά, χωρίς τις σκιές του παρελθόντος. Εδωσε άλλωστε μεγάλο βάρος στις εκροές, με αποτέλεσμα οι διαμένοντες στα νησιά να είναι σήμερα περίπου 7.000, όταν πριν από λίγα χρόνια, μόνο στη Μόρια, στοιβάζονταν 25.000.

Στις καλές του στιγμές περιλαμβάνεται η επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία που συνοδεύτηκε με πρόγραμμα διευκόλυνσης των θεωρήσεων (βίζα) για τους Τούρκους τουρίστες, που έχουν κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους στο Ανατολικό Αιγαίο.

Επικρίθηκε σφοδρά από τη Δεξιά της Δεξιάς για τη μεταρρύθμιση που προώθησε σε σχέση με τη νόμιμη μετανάστευση, την οποία έχει ζωτική ανάγκη η ελληνική οικονομία. Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η διαπραγμάτευση με Αρμενία, Μολδαβία, Γεωργία, Ινδία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, ενώ με την Αίγυπτο ξεκίνησε να λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για εποχικούς εργάτες γης, η έλλειψη των οποίων είναι δραματική.

Βρέθηκε εκτός κυβέρνησης για να παραδειγματιστούν όσοι ερασιτέχνες της πολιτικής, αφελώς, πιστεύουν ότι θα κριθούν για το έργο τους και όχι για το ύφος τους.

Στον απολογισμό του έργου του καταγράφεται και ο εξορθολογισμός στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων με ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα διαφάνεια και η ψηφιοποίηση/εκσυγχρονισμός των διαδικασιών για την προστασία της αξιοπρέπειας των μεταναστών που ζητούν ανανέωση άδειας παραμονής ή οποιοδήποτε χαρτί και βασανίζονται από μια σαδιστική γραφειοκρατία.

Αυτό που δεν έκανε ο Δ. Καιρίδης είναι ότι δεν κατάλαβε τη σημασία της «τονικότητας» (Βορίδης) στη μεταναστευτική πολιτική. Δηλαδή, ότι δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα αλλά ο συμβολισμός, τα μηνύματα που εκπέμπονται, η νοοτροπία που παράγεται. Η σκληρή Δεξιά θέλει πυγμή, κραυγές και καταγγελία. Οχι των pushbacks, αλλά του BBC που μεταδίδει ρεπορτάζ για τη θανάσιμη ησυχία στο Αιγαίο και όσων τολμούν να μετρούν πτώματα προσφύγων.

Μετά το κακό για τη Ν.Δ. αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αποφασίστηκε ο κατευνασμός της δεξιάς πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος. Ετσι, βουλευτές που καταψήφισαν το ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια έγιναν υφυπουργοί και ο Δ. Καιρίδης βρέθηκε εκτός κυβέρνησης για να παραδειγματιστούν όσοι ερασιτέχνες της πολιτικής, αφελώς, πιστεύουν ότι θα κριθούν για το έργο τους και όχι για το ύφος τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT