Στην Κύπρο θα δοκιμαστεί η αξιοπιστία των ΗΠΑ

Στην Κύπρο θα δοκιμαστεί η αξιοπιστία των ΗΠΑ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Οι απειλές που εκτόξευσε ο γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως, όμως η γενική εντύπωση είναι πως αφορούν μια ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, όπου δραστηριοποιείται η συγκεκριμένη οργάνωση. Φαίνεται ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, μετά τη Γάζα, θα επιδιώξουν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και με τη Χεζμπολάχ. Σχεδόν όλοι οι οικισμοί που συνορεύουν με τον Λίβανο έχουν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους τους λόγω των επιθέσεων που δέχονται με ρουκέτες, κάτι που διαφεύγει από τους «ευαίσθητους» διεθνείς οργανισμούς. Πώς εμπλέκεται σε αυτό το τοπίο η Κύπρος;

Από την πρώτη στιγμή εντάχθηκαν τα λιμάνια της στον σχεδιασμό των ΗΠΑ για την παρουσία τους στην περιοχή, κάτι που δεν άρεσε πρωτίστως στην Τουρκία. Η αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ενισχύει τη θέση της και στον γεωστρατηγικό χάρτη και στον ενεργειακό, τη στιγμή μάλιστα που επίκειται εξόρυξη φυσικού αερίου από τη Chevron εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν όχι μόνο δικαιολόγησε τις απειλές του Νασράλα κατά της Κύπρου, αλλά στοχοποίησε και τα ελληνικά νησιά λέγοντας: «Το γεγονός ότι αυτό το μέρος (εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία) και τα ελληνικά νησιά χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις προς τη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει ούτε την Ελληνική Κυπριακή Διοίκηση ούτε την Ελλάδα». Θα έλεγα πως η συγκεκριμένη δήλωση είναι και μια υπόδειξη προς τον Νασράλα, την επόμενη φορά, να απειλήσει και την Ελλάδα.

Επιχειρησιακά η Χεζμπολάχ δύναται να πλήξει κυπριακά εδάφη. Η απόσταση το επιτρέπει, όπως και οι περιορισμένες δυνατότητες της κυπριακής αεράμυνας.

Επιχειρησιακά η Χεζμπολάχ δύναται να πλήξει κυπριακά εδάφη. Η απόσταση το επιτρέπει, όπως και οι περιορισμένες δυνατότητες της κυπριακής αεράμυνας. Επί του προκειμένου, ο γραμματέας του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που η Κύπρος δεχθεί επίθεση, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επέμβει διότι δεν είναι μέλος του. Υποθέτω ότι δεν θα συμβεί το ίδιο με τη Βρετανία, καθώς εξακολουθεί να είναι εγγυήτρια δύναμη. Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ στην απευκταία περίπτωση που πύραυλοι της Χεζμπολάχ πλήξουν τη Μεγαλόνησο.Μέχρι στιγμής, ιστορικά, οι ΗΠΑ δεν έχουν το καλύτερο όνομα σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζουν τους συμμάχους τους και όσους εκτέθηκαν σε κινδύνους για να υποστηρίξουν τα αμερικανικά συμφέροντα. Είναι νωπές η εγκατάλειψη των Αφγανών στο έλεος των Ταλιμπάν και οι σκηνές στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ανθρώπων που απεγνωσμένα αναζητούσαν την πολυπόθητη βίζα για να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Η Κύπρος προσφέρθηκε να βοηθήσει τις ΗΠΑ –και καλά έκανε, καθώς αναβάθμισε τις σχέσεις της με την υπερδύναμη με την πρόσφατη «θεσμοθέτηση στρατηγικού διαλόγου» μεταξύ των δύο κρατών– εμπλεκόμενη εμμέσως στα όσα συμβαίνουν στην περιοχή.

Τώρα που απειλείται ευθέως από τη Χεζμπολάχ, οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην Κυπριακή Δημοκρατία προστασία; Ή θα κάνουν ότι δεν βλέπουν;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT