Οι αλλαγές στην Αθήνα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Τα μεγάλα έργα που εκτελούνται στην Αθήνα θα αλλάξουν προφανώς την πόλη. Ενσωματώνουν στην ιδέα της πρωτεύουσας περιοχές που βρίσκονται εκτός κέντρου, όπως το Τατόι και το Ελληνικό, γεννώντας την ενιαία μεγίστη πόλη, με εγκάρσιες διατομές στην καρδιά της Αθήνας. Αν προσθέσει κανείς και τον Βοτανικό, με το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και τις λοιπές λειτουργίες, τη δια-μόρφωση της παραλίας Γλυφάδας από τον δήμο και την επένδυση στα παλιά Αστέρια, τις επενδύσεις στην οδό Πειραιώς σε παλιές βιομηχανίες, τις επεκτάσεις του μετρό και άλλα πολλά, θα διαπιστώσει ότι έχουμε να δούμε πολλά ως αλλαγές στη φύση και στη λειτουργία της πρωτεύουσας.

Κοντά σε όλα αυτά, στο κέντρο της Αθήνας αναμορφώνεται και ενισχύεται το κέντρο των τραπεζών στον άξονα της Σταδίου και της Κλαυθμώνος, ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες για το The Ilisian στο παλιό Χίλτον, παραδίδεται στο τέλος του έτους το Μινιόν. Εκεί κοντά ξεκίνησε η αποκατάσταση της μεσοπολεμικής πολυκατοικίας Παπαλεονάρδου, όπου είχε κατοικήσει η Μαρία Κάλλας, στην Πατησίων, δυο βήματα από το Εθνικό Αρχαιολογικό, που αν όλα πάνε καλά θα αναβαθμιστεί. (Το αμήχανο Ακροπόλ Παλάς είναι πάντα εκεί για να μας θυμίζει την αδυναμία του Δημοσίου να δώσει ζωή σε τέτοια κτίρια. Μακάρι να ήταν ξενοδοχείο και πάλι, άλλωστε γι’ αυτήν τη χρήση σχεδιάστηκε.)

Χωρίς αμφιβολία, είναι θετικό να γίνονται αυτές οι επενδύσεις στην Αθήνα. Υπάρχουν, όμως, ερωτήματα. Οι αποσπασματικές αυτές κινήσεις δεν αποκαλύπτουν όραμα για την πόλη. Απουσιάζει η διατύπωση μιας στρατηγικής πολιτικής θέσης, μέσα στην οποία θα έβρισκαν θέση και όλες οι επενδύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια. Παραμένει ζητούμενο να δούμε μια επί της ουσίας βελτίωση της ποιότητας ζωής στην αθηναϊκή συνοικία όπως και στο κέντρο των Αθηνών, το οποίο λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο.

Αν πραγματικά μας ενδιαφέρει η πόλη, τότε θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί με την καθημερινότητα. Θα έπρεπε να υπάρχει διάχυτη η αντίληψη πως το θέλγητρο της Αθήνας είναι η ιστορική ταυτότητά της από την αρχαιότητα ώς τον 20ό αιώνα, σε μια πλούσια και μοναδική στρωματογραφία. Το μέλλον του τουρισμού σε αυτήν την πόλη έχει να κάνει με υποδομές εξυπηρέτησης και τόνωση του ιστορικού χαρακτήρα της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT