Το τελετουργικό της πυρκαγιάς

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Απαντες εμπεδώσαμε πώς εξαπλώνονται οι πυρκαγιές. Είδαμε στους δέκτες μας κάθε ακαθάριστο οικόπεδο της επικράτειας, κάθε σκουπίδι δίπλα στις ευάλωτες περιοχές. Κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό –σίγουρα όχι η περιττή γραφειοκρατία που προέταξε η κυβέρνηση– αλλά γκώσαμε. Τα ρεπορτάζ του Ιουνίου έχουν γίνει κάτι σαν τη Θεία Λειτουργία· ίδιο τυπικό και αέναη επανάληψη των ίδιων φράσεων και λέξεων: «εικόνες ντροπής», «εκρηκτικό κοκτέιλ», «ωρολογιακή βόμβα» κ.ά. τέτοια λυρικά.

Κατόπιν αρχίζει το ετήσιο τελετουργικό της πυρκαγιάς. Θεαματικές εικόνες, κάμερα σε φλεγόμενα δένδρα και στο τέλος τα καμένα σπίτια. Ακούμε για την αυτοθυσία των πυροσβεστών και πιλότων. Γινόμαστε κοινωνοί ήσσονος σημασίας πληροφοριών· πόσοι άνδρες, πόσα οχήματα και πόσα ελικόπτερα επιχειρούν. Ενα πράγμα δεν μαθαίνουμε: πώς ξεκινούν οι πυρκαγιές. Ακούμε μόνο σπαράγματα ενημέρωσης, όπως τις προάλλες στο Μενίδι, όπου κάτοικοι δήλωσαν ότι άκουσαν μια έκρηξη και σπίθες από κολόνα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Α, ναι! Οπου υπάρχει υποψία εμπρησμού γίνεται βεβαιότητα, όπως ακούσαμε για τη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε ότι «οι ανακριτικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους οπτικό υλικό που δείχνει ξεκάθαρα εμπρηστή να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα» (19.6.2024). Από την εξέταση των βίντεο, προκύπτει ότι «το ενδεχόμενο της κακόβουλης ενέργειας απομακρύνεται, παρά την αρχική εντύπωση ότι επρόκειτο για έργο εμπρηστή» («Καθημερινή», 21.6.2024). Στο τέλος προκύπτουν τα πραγματικά στοιχεία περί εμπρησμών. «Από τους 19.712 που διώχθηκαν ποινικά από το 2000 και μετά για εμπρησμούς, είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση, μόνον 564 καταδικάστηκαν. Το ποσοστό σοκάρει: μόλις 2,8%» («Καθημερινή», 24.7.2023).

Πέρα όμως από τα «ακαθάριστα οικόπεδα της ντροπής» υπάρχουν και οι στατιστικές, για τις οποίες πρέπει να ντρέπεται ο κρατικός μηχανισμός. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει το Πυροσβεστικό Σώμα (…) το 45% των πυρκαγιών έχει αδιευκρίνιστα αίτια»! («Καθημερινή», 24.7.2023). Να το εμπεδώσουμε: Δεν ξέρουμε πώς ξεκινούν οι μισές πυρκαγιές που μετά θα κάψουν τα ακαθάριστα οικόπεδα.

Το ετήσιο τελετουργικό σχετικώς με τις πυρκαγιές (ακαθάριστα οικόπεδα, φλόγες που κυκλώνουν χωριά, σπίτια που καίγονται, συν πολύς λυρισμός) επαναλαμβάνεται και φέτος αδιαφοροποίητο. Ετσι η κυβέρνηση δεν νιώθει κάποια πίεση να σοβαρευτεί και να χαράξει ένα συγκροτημένο σχέδιο πυροπροστασίας. Και για να κρύψει την ανεπάρκειά της, τιμωρεί διά γραφειοκρατίας εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Οχι για να καθαρίσουν τα χωράφια τους –κάτι που χρόνια τώρα ισχύει– αλλά για να δηλώσουν ότι τα καθάρισαν!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT