Βίοι παράλληλοι

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Προδοσία; Βαριά η λέξη. Πίσω της μπορεί να ελλοχεύουν η εκδίκηση, ο φθόνος, η αχαλίνωτη φιλοδοξία ή το ανταποδοτικό όφελος. Υπάρχει και η προδοσία για την απόλαυση της προδοσίας. Αυτή είναι και η πλουσιότερη. Η απόλαυση που προσφέρει στον ήρωα η προδοσία είναι τόση, ώστε για να τη γευθεί στο τέλος να φτάσει να προδώσει και τον εαυτό του. Ας αφήσουμε όμως τα υψίπεδα των λέξεων και ας ρίξουμε μια ματιά στην ποταπή πραγματικότητα της ζωής μας. Οπου η προδοσία δεν έχει τίποτε το σαιξπηρικό. Θυμίζει περισσότερο ξεπούλημα σε παζάρι αγενών αισθημάτων. Ο Κασσελάκης ξεπούλησε τον Τσίπρα, ο οποίος τον βοήθησε να γίνει ο Κασσελάκης. Περνούσε έξω απ’ το μαγαζί κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών του, είδε φως, μπήκε μέσα και τους άρεσε τόσο πολύ ώστε να του το χαρίσουν. Την πόρτα την άνοιξε ο Τσίπρας; Ισως επειδή πίστευε ότι τον καμποτίνο εξ Αμερικής θα τον είχε του χεριού του. Ο Κασσελάκης το κατάλαβε και όχι μόνον ξήλωσε το ύφασμα, αλλά τώρα επιτίθεται κατά του ίδιου του υφαντή. Λίγο έως πολύ τον κατηγορεί για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Και κατάφερε να ρίξει την τιμή της προδοσίας στο χρηματιστήριο των ηθικών αξιών.

Διαπιστώνοντας ότι η προδοσία πουλιέται σε καλή τιμή στην πολιτική αγορά, ο Χάρης Δούκας έσπευσε να αγοράσει μετοχές. Αν θυμάστε, πρόκειται για τον δήμαρχο της Αθήνας, τον οποίον δεν θα τον γνωρίζαμε αν δεν είχε εμφανιστεί στον β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών ως υποψήφιος της Κεντροαριστεράς. Πώς να δείξει την ευγνωμοσύνη του στον Ανδρουλάκη; Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος από το να τον αμφισβητήσει. Για να του αποδείξει ότι σωστά τον επέλεξε, αφού δεν είναι μόνον ένας αφανής καθηγητής του Πολυτεχνείου, που έχει τον τρόπο να ρίξει τη θερμοκρασία της Αθήνας κατά πέντε βαθμούς. Εδώ έγινε δήμαρχος. Σιγά μη δεν μπορεί να αναλάβει την Κεντροαριστερά – ό,τι κι αν σημαίνει η πολύπαθη. Εδώ ο Κασσελάκης διέλυσε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά τώρα που η Κεντροαριστερά ετοιμάζεται για το ελληνικό Επινέ. Σημείωση: τοπωνύμιο των βορείων προαστίων στο Παρίσι από όπου ξεκίνησε το 1971 η πορεία του Μιτεράν προς την προεδρία, που κέρδισε δέκα χρόνια μετά.

Μη σας ξεγελάει η λέξη προδοσία. Ας σκεφθείτε το μείζον. Και το μείζον είναι η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Οσοι μάλιστα θέλουν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό, πέρα από την κλωτσοπατινάδα, ας ανατρέξουν στην παρέμβαση τεσσάρων ολόκληρων καθηγητών πανεπιστημίου, που βρήκαν το θάρρος να παρέμβουν στην κακοφωνία. Το κείμενο μπορεί να τους φανεί γεμάτο κοινοτοπίες, υποθέτω όμως ότι τις έχουν παραθέσει για να τους καταλάβει ο απλός λαός. Ας κρατήσουν το ουσιώδες: η Κεντροαριστερά θα μας απαλλάξει απ’ το καθεστώς της υποτέλειας. Μη ρωτήσετε ποιο είναι αυτό. Προς το παρόν, η μόνη υποτέλεια που με βασανίζει είναι η υποχρέωση να ασχολούμαι με τον Κασσελάκη και τον Δούκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT