Ολα του γάμου εύκολα;

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Η «ήττα της Ν.∆.» είναι μια χαρά στόχος. Κυρίως για όσους πρωταγωνιστούν στην πολιτική σκηνή, άντε και για όσους ελπίζουν να ελεηθούν όταν «ο κύριός τους έλθει εν τη βασιλεία του». Ομως δεν αρκεί, όπως απέδειξαν οι εκλογές του 2023. Τότε ο κ. Αλέξης Τσίπρας φαγώθηκε «να φύγει ο Μητσοτάκης» και κατέληξε στο ντροπιαστικό για τον ΣΥΡΙΖΑ 41%-17%. Χειρότερα: όταν ένας πολιτικός οργανισμός αφιονίζεται με αυτόν τον στόχο, μπορεί να πάθει μεγάλη ζημιά. Μπορεί να εκλέξει κάποιον τυχάρπαστο για αρχηγό, ο οποίος θα κάνει το κόμμα του λαμπόγυαλο. Στη ζωή και την πολιτική, όλα μπορούν να συμβούν…

Το ίδιο ισχύει και για τις συνεργασίες των κομμάτων. Για να φτουρήσουν πρέπει να προσβλέπουν σε κάτι παραπάνω από την ελπίδα της ήττας της Ν.Δ. ή το σύνθημα «να φύγει ο Μητσοτάκης». Προϋπόθεση της συνεργασίας είναι η τομή των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων, όπως προβλέπει η θεωρία των συνόλων. Πρέπει να γίνει (έστω χονδρικώς) ο εξής συλλογισμός: αν το 50% και άνω των θέσεων ενός κόμματος συμπίπτει με το πρόγραμμα του άλλου, τότε είναι πιθανή μια συνεργασία· αν και για την πολιτική, ασφαλέστερος δείκτης είναι το 70%. Το να μαζευτούν πέντε, έξι κόμματα για την τελική έφοδο δεν είναι παραγωγικό ούτε εκλογικώς. Κάποιες φορές οι συνεργασίες αφαιρούν (ψήφους) αντί να προσθέτουν.

Κάποιος μπορεί να αντιτείνει την αγαστή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που η τομή των προγραμμάτων τους είχε μόνο το αντιμνημόνιο και συνεχίστηκε ακόμη και όταν ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο. Σωστό κι αυτό, αλλά πάλι ποιος θέλει να ξαναζήσει την εποχή των τερατογενέσεων;

Οι συνεργασίες των κομμάτων δεν προκύπτουν από την αγαθή βούληση κάποιων διανοουμένων, η δουλειά των οποίων είναι εκ φύσεως ceteris paribus· εξετάζουν μια μεταβλητή με την υπόθεση ότι τα υπόλοιπα δεδομένα παραμένουν σταθερά. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει σταθερότητα ούτε στη συνισταμένη βούληση του ΣΥΡΙΖΑ· εξαρτάται από τα κέφια του αρχηγού του και πώς αυτός θα ξημερωθεί. Το ΠΑΣΟΚ έχει αναρτημένο ένα (καλό, κακό· δεν ξέρουμε γιατί δεν συζητήθηκε ποτέ) πρόγραμμα 183 σελίδων. Απέναντι έχει μόνο την ευμετάβλητη βούληση του κ. Κασσελάκη. Με τον χυλό δεν γίνονται συνεργασίες. Δεν μπορεί να γίνει η αναγκαία τομή των προγραμμάτων, έστω για να δούμε αν προκύπτει ή αν μπορεί να στεριώσει αρραβώνας.

Η συνεννόηση, η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται αριστερά της Ν.Δ. είναι αναγκαία, όχι λόγω Μητσοτάκη, αλλά των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος. Δεν μπορούν όμως να προκόψουν αν υπάρχουν μόνο αγαθές προθέσεις κάποιων καθηγητών και η υστεροβουλία κάποιων πολιτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT