Ο Τραμπ κυβερνά, οι ΗΠΑ υπνοβατούν

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Η εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στην τηλεοπτική μονομαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν πανωλεθρία – για τον ίδιο τον πρόεδρο, για τις ΗΠΑ, για τον κόσμο. Οποιος είδε έστω και λίγα στιγμιότυπα, με τον 81χρονο Μπάιντεν να μουρμουρίζει, να χάνει τον ειρμό της σκέψης του, να κατατροπώνεται από τα ψέματα και τον στόμφο του Τραμπ, καταλαβαίνει ότι είναι απίθανη η επανεκλογή του τον Νοέμβριο. Ο Τραμπ βγήκε ανέλπιστα ενισχυμένος από την αναμέτρηση, ενώ ο Μπάιντεν ήταν πολύ χειρότερος απ’ ό,τι θα φοβόνταν και οι πιο απαισιόδοξοι φίλοι του. Το πρόβλημα, όμως, δεν αφορά τόσο τον πρόεδρο και την υστεροφημία του, όσο το παρόν και το μέλλον των ΗΠΑ, και τον ρόλο τους στον κόσμο. Η προεδρία Μπάιντεν είχε στόχο να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε ο Τραμπ στην τετραετία 2017-2020. Νέα τετραετία Μπάιντεν θα μπορούσε να αποτρέψει νέα πλήγματα στον κοινωνικό ιστό της χώρας, στο περιβάλλον, σε κρατικούς θεσμούς και ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Ομως, παρότι εκτός Λευκού Οίκου, ο Τραμπ συνεχίζει να αλλάζει τις ΗΠΑ, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο εξακολουθεί ανεμπόδιστο να προωθεί το πρόγραμμα του τ. προέδρου και των χρηματοδοτών του, χάρις στους τρεις δικαστές που διόρισε ο Τραμπ.

Παρότι εκτός Λευκού Οίκου, ο τ. πρόεδρος συνεχίζει να αλλάζει τις ΗΠΑ, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο εξακολουθεί ανεμπόδιστο να προωθεί το πρόγραμμά του.

Σε απόφαση-σταθμό, με πλειοψηφία 6-3, το Ανώτατο Δικαστήριο προχθές (Παρασκευή) αποδυνάμωσε τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που ελέγχουν κορυφαίους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών, όπως το περιβάλλον, η υγεία, η εργασία κ.ά. Απόφαση του δικαστηρίου το 1984 (εποχής Ρέιγκαν) παρείχε σε αυτές τις υπηρεσίες την εξουσία να ερμηνεύουν τους νόμους που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία τους, και τα δικαστήρια ακολουθούσαν τις οδηγίες τους. Τώρα, οι κανονισμοί των υπηρεσιών θα αμφισβητούνται ολοένα περισσότερο στα δικαστήρια και οι δικαστές θα μπορούν να τους αγνοούν. Πρόκειται για σοβαρότατο πλήγμα εναντίον της προστασίας του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων των εργαζομένων κ.ά. Είναι σημαντική επιτυχία του δισεκατομμυριούχου Τσαρλς Kοχ, που, μαζί με τον εκλιπόντα αδελφό του, Ντέιβιντ, εδώ και πολλά χρόνια χρηματοδοτεί την εκστρατεία για την κατάργηση κανονισμών του κράτους. Οι Koχ και άλλοι χρηματοδότησαν, μεταξύ άλλων, και την τοποθέτηση δικαστών σε όλες τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης των πολιτειών και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Αυτό το οικοσύστημα ενίσχυσε την υποψηφιότητα του Τραμπ το 2016, αξιοποίησε πλήρως την προεδρία του και επενδύει στην επιστροφή του για να εντείνει την επίθεση εναντίον του κράτους. Ωστόσο, και άλλη μία απόφαση της Παρασκευής δείχνει ότι το σύστημα που ο Τραμπ ενίσχυσε λειτουργεί απρόσκοπτα: το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε έναν από τους οπαδούς του Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου, 2021, κρίνοντας ότι εισαγγελείς έσφαλαν όταν τον κατηγόρησαν για «παρακώλυση δικαιοσύνης». Την ίδια κατηγορία αντιμετωπίζουν εκατοντάδες άλλοι, μεταξύ των οποίων και ο Τραμπ. Από το 2022 ήταν φανερή η αδιάκοπη επιρροή του Τραμπ, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο κατήργησε το δικαίωμα στην άμβλωση.

Εκτός συγκλονιστικού απρό-οπτου, το πιθανότερο είναι να εκλεγεί πάλι ο Τραμπ και να ενταθεί η συντονισμένη επίθεση εναντίον του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής των ΗΠΑ. Εάν ο Μπάιντεν δεν αποσυρθεί, εάν δεν συναινέσει στην αντικατάστασή του από άλλον υποψήφιο των Δημοκρατικών, θα χαθεί αυτή η κρίσιμη μάχη. Τότε ο σημερινός πρόεδρος δεν θα μείνει στην Ιστορία όπως ήθελε, ως υπέρμαχος της δημοκρατίας, αλλά ως προσωποποίηση του πώς οι ΗΠΑ υπνοβατούν προς τον αυταρχισμό, την ολιγαρχία και τον όλεθρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT