Ενα γκολ, έργο τέχνης

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Η επικαιρότητα είναι μεστή γεγονότων. Οι γαλλικές εκλογές, ο διδακτορικός τίτλος του Αλ. Τσίπρα από τουρκικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο, οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και, φυσικά, τα ευτράπελα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν τα αντικείμενα σχολίων και άρθρων που κατακλύζουν το Διαδίκτυο και τις εφημερίδες.

Το γήπεδο, από κάποιο χρονικό σημείο και μετά, αρχίζει να γέρνει. Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ, όταν απογειώθηκε για το σουτ στο 97ο λεπτό είχε σίγουρα «κρύο αίμα».

Εχουν ειπωθεί τα πάντα γι’ αυτά τα θέματα και όταν λέγονται τα πάντα, ο αναγνώστης έχω την εντύπωση ότι κουράζεται. Αλλωστε, μια σημαντική κατηγορία των πολιτών –όπως έδειξαν και οι ευρωεκλογές– έχει περιορισμένο ενδιαφέρον για την πολιτική. Μέσα στο καλοκαίρι επιθυμεί μια χαλάρωση και την αναζητεί σε άλλα πεδία. Προσπαθώντας να ξεφύγω από έναν μονοθεματικό σχολιασμό, σήμερα θα ασχοληθώ με ένα ποδοσφαιρικό θέμα που έχει και στοιχεία μπαλέτου, καθώς η όλη κίνηση του σκόρερ, στον οποίο θα αναφερθώ στη συνέχεια, ξεφεύγει από το καθαρά ποδοσφαιρικό πλαίσιο.

Ο αναγνώστης θα γνωρίζει πως η εθνική ομάδα της Αγγλίας προκρίθηκε στους «8» του Euro 2024 εις βάρος της Σλοβακίας. Αυτά είναι τα χοντρά γράμματα. Οι ποδοσφαιρόφιλοι σίγουρα θα γνωρίζουν πώς έγινε αυτό. Μέχρι και το τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων οι Σλοβάκοι είχαν την πρόκριση στα χέρια τους, αλλά σε αυτά τα ελάχιστα δευτερόλεπτα που απέμειναν δέχτηκαν το γκολ της ισοφάρισης. Για να προλάβω την ένσταση του ενημερωμένου αναγνώστη, όντως στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων –και μερικές φορές και της παράτασης– έχουν κριθεί πολλά παιχνίδια. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το πώς επιτεύχθηκε το λυτρωτικό, για τους Εγγλέζους, τέρμα. Με ανάποδο ψαλίδι, που είναι μακράν ο πιο θεαματικός τρόπος για να πετύχει ένας παίκτης τέρμα. Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ, μόλις 21 χρόνων, παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, είδε την μπάλα να έρχεται, πάτησε γερά στα δύο πόδια του, ανασηκώθηκε με πλάτη στην αντίπαλη εστία και πυροβόλησε. Αν και δεν έβλεπε, είχε πλήρη αίσθηση του χώρου και εκεί όπου σημάδεψε ήταν αδύνατον να κάνει κάτι ο Σλοβάκος τερματοφύλακας.Στο ποδόσφαιρο, ο μεγάλος παίκτης ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους για δύο προσόντα που διαθέτει: Εχει πάντα καθαρό μυαλό και γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται. Αυτός, ακόμη και όταν παίζεται το τελευταίο λεπτό του αγώνα θα ενεργήσει πέρα από τον χρόνο, θα κάνει ό,τι θα έκανε σε οποιαδήποτε στιγμή του παιχνιδιού. Και, όπως μου έλεγε βετεράνος διεθνής ποδοσφαιριστής, για τους παίκτες της σειράς τα τελευταία λεπτά μοιάζουν με αιώνες. Για τους άλλους, τους μεγάλους ποδοσφαιριστές, δεν υπάρχει η αίσθηση του χρόνου που προκαλεί την πίεση και θολώνει το μυαλό. Γιατί είναι γνωστό πως στο ποδόσφαιρο αυτό που μετράει δεν είναι τόσο η σωματική κόπωση, όσο η κόπωση του μυαλού. Οπως λένε, το γήπεδο, από κάποιο χρονικό σημείο και μετά, αρχίζει να γέρνει. Ο Μπέλιγχαμ, όταν απογειώθηκε για το σουτ στο 97ο λεπτό είχε σίγουρα «κρύο αίμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT