Μάλλον ζημία θα της κάνει

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Αναφέρομαι στη δημόσια στήριξη που παρείχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν προς τη Μαρίν Λεπέν. Ως γνωστόν, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας με ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, τονίζει πως «ο λαός της Γαλλίας επιδιώκει μια εξωτερική πολιτική που θα ξεφύγει από τις προσταγές ΗΠΑ – Βρυξελλών» και ουσιαστικά καλεί τον Γάλλο πρόεδρο να σεβαστεί τη βούληση των πολιτών. Νομίζω ότι η Μαρίν Λεπέν δεν θα ενθουσιάστηκε με αυτή τη ρωσική παρέμβαση ενόψει του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών. Επί σχεδόν τρεις μήνες, έκανε το παν για να υποβαθμίσει τις σχέσεις της με τον Πούτιν. Μέχρι και στη διαγραφή ολόκληρων κεφαλαίων προχώρησε –αναρτημένα στην ιστοσελίδα του κόμματός της– που αφορούσαν τις θέσεις της Εθνικής Συσπείρωσης για την εμβάθυνση των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία και την έξοδο από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Και τώρα, τέσσερις ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές, έρχεται το Κρεμλίνο και υπενθυμίζει πόσο στενές σχέσεις συνδέουν την Εθνική Συσπείρωση με τη Ρωσία. Αναμφίβολα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που βρίσκεται υπό ρωσική επιρροή, κάτι που ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά την πορεία του προς την απόλυτη κοινοβου-λευτική πλειοψηφία.

Συνήθως οι μετριοπαθείς πολίτες, όταν έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο κακών, επιλέγουν το μη χείρον. Ετσι, μεταξύ του Λαϊκού Μετώπου και της Εθνικής Συσπείρωσης την πρώτη Κυριακή επέλεξαν την Εθνική Συσπείρωση, εκτιμώντας πως το Λαϊκό Μέτωπο –με τον Μελανσόν και τις λοιπές κομμουνιστικές παραφυάδες– αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Μεθαύριο, μπορεί να εκτιμήσουν ότι αυτό που προέχει είναι να αποτραπεί η αυτοδυναμία της Λεπέν, η οποία, προβάλλοντας την εικόνα ή το προσωπείο της ήρεμης δύναμης, επιδιώκει να καθησυχάσει αυτή την πολιτικά κρίσιμη κατηγορία πολιτών.

Λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη Γαλλία, έρχεται το Κρεμλίνο και υπενθυμίζει πόσο στενές σχέσεις συνδέουν την Εθνική Συσπείρωση με τη Ρωσία.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον Πούτιν να αποκτήσει μια πρόσβαση, σε κυβερνητικό επίπεδο, στο ήμισυ του γαλλογερμανικού άξονα, τη στιγμή μάλιστα που η γερμανική κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων – Φιλελευθέρων βγήκε αποδυναμωμένη από τις ευρωεκλογές. Αν σε αυτόν τον άξονα εμφανιστούν ρωγμές και παραλυτικά συμπτώματα, τότε οι βλέψεις του για ανασύσταση του πάλαι ποτέ σοβιετικού imperium αποκτούν άλλη προοπτική. Μοιραία μου ήρθε στον νου ένα δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», τις πρώτες ημέρες του 2024, στο οποίο ένας συνεργάτης της Μαρίν Λεπέν είχε δηλώσει πως «όλες οι κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης θα αλλάξουν», εννοώντας ότι θα γίνουν πιο φιλικές προς τη Ρωσία. Στο ίδιο δημοσίευμα αποκαλυπτόταν –από έγγραφα του Κρεμλίνου που πέρασαν στα χέρια δυτικής μυστικής υπηρεσίας– ότι εξυφαινόταν ένα ολόκληρο σχέδιο για να ανατραπούν οι εχθρικές προς τη Ρωσία κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ας το κρατήσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας και εμείς οι Ελληνες.

Την Κυριακή το βράδυ, θα μάθουμε αν τελικά προκάλεσε ζημία στη Λεπέν η δημόσια στήριξη που της παρείχε το Κρεμλίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT