Λεφτά υπάρχουν για… πανηγύρια

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Ο φετινός Ιούνιος ήταν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ο πιο θερμός Ιούνιος από τότε που υπάρχουν καταγραφές, δηλαδή από το 1860! Από μόνο του το γεγονός προκαλεί πανικό και επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους των ειδικών για την κλιματική κρίση. Τα δύσκολα δεν θα έρθουν κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον, όταν πολλοί από εμάς θα έχουμε φύγει από τη ζωή, αλλά είναι ήδη εδώ και μας κάνουν τον βίο αβίωτο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε με τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές είτε με τις καταιγίδες και τις πλημμύρες, αποτελούν πλέον ευθεία απειλή για τη ζωή όπως την ξέραμε.

Το κράτος πράγματι έχει προχωρήσει σε ριζικές αναδιατάξεις των υπηρεσιών του με ειδικό υπουργείο για την κλιματική κρίση, που δεν είναι παροδική αλλά αποκτά χαρακτηριστικά μονιμότητας. Εχουν γίνει πολλά και προφανώς μένει να γίνουν ακόμη περισσότερα. Οσα μέτρα προστασίας και όσες προμήθειες αναγκαίων μέσων και αν κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει για παράδειγμα τις πυρκαγιές, ποτέ δεν θα είναι αρκετά αν συνολικά η κοινωνία δεν προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Δεν μπορεί να υπάρχει ένα πυροσβεστικό όχημα έξω από κάθε αυλή ούτε ένα ελικόπτερο σε κάθε γειτονιά. Προφανώς υπάρχει η ευθύνη των πολιτών να κάνουν τα απαραίτητα, αλλά και η υποχρέωση των αρχών να επιβάλλουν τον νόμο όπου επιδεικτικά τον καταπατούν ιδιώτες και φορείς. Δεν γίνεται να είμαστε στον θερμότερο Ιούνιο όλων των εποχών και στους περισσότερους δήμους της Αττικής να υπάρχουν πυριτιδαποθήκες δίπλα σε δάση και μέσα σε οικισμούς. Σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ προ ημερών, οι εικόνες από δήμους στην Αττική αλλά και σε νησιά του Αργοσαρωνικού ήταν απογοητευτικές. Χιλιόμετρα από ξερά χόρτα, σκουπίδια και μπάζα σχεδόν έκλειναν τους δρόμους, με προφανή κίνδυνο να γίνουν παρανάλωμα. Λίγες ώρες μετά βγήκαν διάφοροι δήμαρχοι στα μέσα ενημέρωσης να ισχυριστούν ότι δεν έχουν τα μέσα και τα χρήματα για να ανταποκριθούν στο εύρος των αναγκών. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος τους απαντά με έκτακτη επιχορήγηση την οποία ποτέ δεν ζήτησαν και τους καθιστά υπεύθυνους για ό,τι συμβεί εφεξής. Πράγματι από την επομένη άρχισε μια κάποια κινητοποίηση, αλλά το πρόβλημα είναι στη νοοτροπία και στον σχεδιασμό. Με μια μικρή «βόλτα» στα σάιτ των περισσότερων δήμων όλης της χώρας, θα διαπιστώσει κανείς ότι διαφημίζουν δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια που κοστίζουν πανάκριβα. Ασφαλώς μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό «πολιτιστικής» προσφοράς υπάρχουν και αξιόλογες προσπάθειες που δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Ωστόσο, δεν μπορεί οι δήμαρχοι να επικαλούνται έλλειψη χρημάτων όταν ξοδεύουν με άνεση τεράστια ποσά ενίοτε για… μπουζουκλερί και να παριστάνουν τους πένητες όταν πρέπει να μαζέψουν χόρτα και κλαδιά που απειλούν την περιοχή τους με καταστροφή. Αν ορισμένοι δεν θέλουν να συμμορφωθούν με τις αυτονόητες υποχρεώσεις τους, θα έπρεπε να υπάρχει πέραν της κατακραυγής και διαδικασία επιβολής προστίμων ή ακόμη και ποινικών ευθυνών για τις εγκληματικές παραλείψεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT