Οταν η Εκάλη καλεί Μενίδι

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Οταν πιάνει φωτιά ο Αγιος Στέφανος τρέχουν η Φυλή και ο Βύρωνας. Οταν πιάνει φωτιά η Καισαριανή τρέχουν η Εκάλη και η Νέα Ερυθραία. Οταν πιάνει φωτιά η Κερατέα τρέχουν ο Παπάγος και ο Χολαργός. Και όταν πιάνει φωτιά η Πάρνηθα τρέχουν όλοι.

Η ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος της δασοπροστασίας και της πυρόσβεσης έχει περάσει κάτω από τα ραντάρ της δημόσιας συζήτησης, γιατί αναπτύσσεται παράλληλα με την ένταση της κλιματικής αλλαγής και στο περιθώριο της ακατάσχετης φλυαρίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης είναι μια δραστηριότητα που δεν φαίνεται εύκολα· όταν ξεσπάει μια πυρκαγιά σε περιαστικό δάσος, όπως συνέβη σε τρεις περιπτώσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αττική (Κατσιμίδι, Κερατέα, Σταμάτα), ανάμεσα στους πρώτους που σπεύδουν να σβήσουν τη φωτιά είναι τοπικές ομάδες εκπαιδευμένων εθελοντών με τις υδροφόρες και τα μικρά τους πυροσβεστικά οχήματα. Είναι αυτοί που ξέρουν τους δρόμους της περιοχής, τα κακοτράχαλα περάσματα πάνω στο βουνό, το είδος της βλάστησης, τις δεξαμενές με το νερό (αν υπάρχουν) και συχνά καθοδηγούν τους επαγγελματίες εκείνα τα πρώτα, απολύτως κρίσιμα λεπτά για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κυρίως: είναι αυτοί που νοιάζονται τον τόπο τους.

Δεν μας έχουν απομείνει πολλές νησίδες γνήσιας κοινωνικής σύμπραξης. Η κοινότητα των εθελοντών δασοπυροσβεστών είναι μία από τις πιο ελπιδοφόρες.

Κι αν παρ’ ελπίδα η πυρκαγιά ξεφύγει, θα αρχίσουν να φθάνουν σε χρόνο-μηδέν ενισχύσεις από τους γειτονικούς δήμους αλλά και από την άλλη άκρη της Αττικής. Οι ασύρματοι θα πάρουν κι αυτοί φωτιά· ούτως ή άλλως από τα περισσότερα πυροφυλάκια, αυτές τις αόρατες αετοφωλιές που κρέμονται στις πλαγιές των πληγωμένων μας βουνών, ένα σοβαρό συμβάν γίνεται πολύ γρήγορα αντιληπτό. Η Πεντέλη «βλέπει» την Πάρνηθα, η Πάρνηθα «βλέπει» τον Υμηττό, ο Υμηττός «βλέπει» την Πεντέλη. Οι εθελοντές της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης θα συντρέξουν τους «συντρόφους» τους στην Πάρνηθα, οι εθελοντές της Φυλής και των Θρακομακεδόνων θα συντρέξουν τους «συντρόφους» τους στον Αγιο Στέφανο και στη Σταμάτα, οι εθελοντές του Βύρωνα και της Καισαριανής θα συντρέξουν τους «συντρόφους» τους στο Λαύριο και στην Κερατέα.

Την περίοδο 2022-24, τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις, το WWF Ελλάς, το ΜΚΣ Δεσμός και το HIGGS (Higher Incubator Giving Growth & Sustainability), συντόνισαν ένα πρόγραμμα υποστήριξης εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας με βασικό στόχο την κατάρτιση, την ενδυνάμωση και την ενίσχυση του έργου τους. Συμμετείχαν 118 ομάδες εθελοντών από όλη τη χώρα. Ευτυχώς το πρόγραμμα θα συνεχιστεί για άλλα δύο χρόνια χάρη σε δωρεές ιδιωτικών οργανισμών. Οι εθελοντικές ομάδες δασοπυροπροστασίας δεν συγκαταλέγονται μόνο στα πλέον ενεργά μέλη της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα του 2024. Δείχνουν έναν δρόμο πέρα από την ιδιώτευση, την ατομική ή οικογενειακή περιχαράκωση και τον κοινωνικό αυτισμό· μας δείχνουν έναν δρόμο πέρα από την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT