Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Μεγάλη κουβέντα γίνεται με αφορμή την πεισματική άρνηση του Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, για το πότε και πώς θα πρέπει να αποσύρονται από την πολιτική όσοι ασχολούνται με αυτήν. Αν υπερβούμε τον ηλικιακό ρατσισμό, που είναι ένα υπαρκτό ζήτημα, θα διαπιστώσουμε ότι γενικός κανόνας δεν υπάρχει. Κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά, διότι έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Υπήρξαν ηγέτες οι οποίοι σε μεγάλη και προχωρημένη ηλικία μεγαλούργησαν και νεότεροι που αποδείχθηκαν καταστροφικοί για την πατρίδα τους. Το αποκλειστικό κριτήριο για να πούμε αν ένας πολιτικός με θέση υψηλής ευθύνης πρέπει να αποχωρήσει, είναι η διαύγεια πνεύματος. Ολα τα υπόλοιπα αντιμετωπίζονται.

Το αποκλειστικό κριτήριο για να πούμε αν ένας πολιτικός με θέση υψηλής ευθύνης πρέπει να αποχωρήσει είναι η διαύγεια πνεύματος. Ολα τα υπόλοιπα αντιμετωπίζονται.

Θα φέρω ένα παράδειγμα από τα καθ’ ημάς. Αναμφίβολα, η πιο γόνιμη περίοδος της πρωθυπουργικής θητείας του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν η τρίτη, δηλαδή το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 1993 – Σεπτεμβρίου 1995. Και αυτή η περίοδος εκτιμώ ότι ήταν ίσως η καλύτερη της Μεταπολίτευσης, αν εξαιρέσουμε την πρώτη θητεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά τότε είχαμε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, που απέβλεπε στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ήδη άρρωστος όταν ορκίστηκε για τρίτη φορά πρωθυπουργός και σε εκείνη τη διετία έθεσε τις στέρεες βάσεις για την ένταξή μας στην ΟΝΕ, μαζί με τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Αλέκο Παπαδόπουλο. Αντιμετώπισε με επιτυχία την επίθεση που δέχθηκε η δραχμή τον Μάιο του 1994 και, το κυριότερο, έθεσε τέρμα σε μια περίοδο απίστευτης πόλωσης και χυδαίων προσωπικών επιθέσεων, καθώς δεν επιζήτησε να πάρει τη ρεβάνς, ενώ μπορούσε, από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Αυτό το ήπιο πολιτικό κλίμα διήρκεσε σχεδόν μία εικοσαετία και το διέρρηξε ένας νεαρότατος σε ηλικία πολιτικός, ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνεπώς, το πρόβλημα με τον Τζο Μπάιντεν δεν είναι τα ογδόντα δύο χρόνια του, αλλά το ότι φαίνεται πως μερικές φορές δεν αντιδρά στο περιβάλλον, κάτι που εγείρει αμφιβολίες κατά πόσον θα μπορέσει να επιτελέσει τα προεδρικά του καθήκοντα, αν βεβαίως νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Ως γνωστόν, ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ τεκμαίρεται πως είναι και ο ηγέτης του δυτικού κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT