Είμαστε φθονεροί και γκρινιάρηδες…

6' 14" χρόνος ανάγνωσης

Στα τέλη Ιουνίου είχαμε τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Μίλησαν 37 βουλευτές. Οι περισσότεροι έκαναν κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακολούθησε και η παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη την 1η Ιουλίου στο Πολεμικό Μουσείο, όπου βρήκαν την ευκαιρία οι Καραμανλής και Σαμαράς να ρίξουν και αυτοί τα δηλητηριώδη βέλη τους στον Κυριάκο. Ελάτε να ξαναδούμε τα γεγονότα.

Ο πλέον επικριτικός στην κοινοβουλευτική ομάδα ήταν ο Μάριος Σαλμάς. Ομολογώ ότι η περίπτωσή του μου θύμισε ένα περιστατικό με τον Γέρο της Δημοκρατίας, Γεώργιο Παπανδρέου. Ο Γέρος μιλούσε στη Βουλή (1929) όταν τον διέκοψε ένας αντιπολιτευόμενος βουλευτής, με ειρωνικά σχόλια. «Ποιος το είπε αυτό;», ρώτησε ο ομιλητής για να εισπράξει ένα περήφανο «εγώ» από τη δεξιά πτέρυγα. «Α, σεις, δεν έχει καμία σημασία τότε», ήταν η αποστομωτική απάντηση του ρήτορα!

Κάπως έτσι θα μπορούσε να του απαντήσει ο Μητσοτάκης στην κριτική του. Ξέρετε, η κριτική είναι καλοδεχούμενη αν είναι ειλικρινής. Στην περίπτωσή μας όμως, ο Σαλμάς διαμαρτύρεται για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Καλόπιστα, αναζήτησα στο Google την προεκλογική δραστηριότητα του Σαλμά δίνοντας «προεκλογική δραστηριότητα Σαλμάς». Βρήκα πολλές αναφορές. Τι κρίμα όμως. Ολες οι δραστηριότητες του Σαλμά αφορούσαν τις εκλογές του 2023 ή και παλαιότερες που ήταν υποψήφιος ο ίδιος. Αυτός, λοιπόν, που δεν φαίνεται να έκανε καμία προσπάθεια να ενισχύσει το κόμμα του, όπως και ορισμένοι άλλοι από την παράταξη, που περίμεναν και παρακαλούσαν για την αποτυχία του Μητσοτάκη, έχουν το θράσος να διαμαρτύρονται. Αφήστε που όπως κατήγγειλε τη νύχτα των εκλογών στον Σκάι ο εκδότης του iefimerida.gr, Χρήστος Ράπτης, ορισμένοι προέτρεπαν ψηφοφόρους τους να μην ψηφίσουν Ν.Δ., για να την σπάσουν στον Μητσοτάκη! Το ενδεχόμενο αυτό κουβεντιάζεται πλέον ανοιχτά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μάριος Σαλμάς στις 7.30 π.μ. της 10ης Ιουνίου 2024, ανάρτησε στον τοίχο του στο FΒ, επιστολή που έστειλε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «[…] προκειμένου να αναλυθούν τα αίτια του δυσμενούς αποτελέσματος για την παράταξή μας. […]» Βλέπετε την πρεμούρα που είχε ο άνθρωπος; Ξύπνησε από τα χαράματα για να γράψει την επιστολή ή μήπως την είχε έτοιμη και απλά συμπλήρωσε την ημερομηνία της; Μην τον προλάβει κανένας άλλος. Ή μήπως εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία; Πού να ξέρω; Γεγονότα παραθέτω, αλλά η ώρα με προβληματίζει. «Πριν αλέκτορα φωνήσαι…»!

Αλλά δεν περιορίστηκε μόνο στη διαμαρτυρία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το αντάρτικο συνεχίστηκε αμέσως μετά στη Βουλή, όταν ο ίδιος κατέθεσε ερώτηση στη Λίνα Μενδώνη για τους «αδιαφανείς φωτογραφικούς διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση των κυλικείων και εστιατορίων των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων». Αλήθεια, ο κόσμος καίγεται και αυτός ασχολείται με τα κυλικεία των αρχαιολογικών χώρων! Τα σχόλια περιττεύουν.

Πάμε τώρα και σε άλλον διαμαρτυρόμενο. Νικήτας Κακλαμάνης. Αυτός κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ. Διαγράφτηκε δύο φορές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Το 1993 όταν ακολούθησε τον Αντώνη Σαμαρά στην Πολιτική Ανοιξη και τον Μάρτιο του 2014 από τον ίδιο τον Σαμαρά! Παρ’ όλα αυτά η παράταξη τον τίμησε και τον έκανε Δήμαρχο της Αθήνας το 2006. Στις επόμενες εκλογές έχασε από τον Καμίνη. Αυτό όμως που λίγοι το θυμούνται είναι ότι το 2014 ήταν υποψήφιος δήμαρχος σαν ανεξάρτητος, αφού η Ν.Δ. στήριζε τον Αρη Σπηλιωτόπουλο. «Ecce homo»!

Για να βάλω τα πράγματα στη σωστή προοπτική πρέπει να δηλώσω ότι είμαι προκατειλημμένος. Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Νικήτας Κακλαμάνης, αναφερόμενος στην υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θέμα: «…Παρά τις αφόρητες πιέσεις και τις απαράδεκτες παρεμβάσεις των δανειστών υπέρ του Γεωργίου, οι Ελληνες δικαστές παρέμειναν όρθιοι και πιστοί στον όρκο και στο καθήκον τους. Ο δρόμος ακόμη είναι μακρύς, αλλά η στιγμή που ο ελληνικός λαός θα μάθει “πώς και γιατί μπήκαμε στα μνημόνια” σίγουρα θα έρθει…». Αξίζει να ξαναδιαβάσετε την τελευταία πρόταση. Ούτε ο φανατικότερος Συριζαίος δεν θα ήταν τόσο απόλυτος. Από τότε πέρασαν 7 χρόνια αλλά ακόμα δεν μάθαμε τίποτα καινούργιο για το «πώς και γιατί μπήκαμε στα μνημόνια». Ισχύει αυτό που ήδη γνωρίζαμε. Μπήκαμε στα μνημόνια γιατί κατά τη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, με τις αθρόες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων του Δημοσίου και τον συνεχή δανεισμό για να καλύπτονται τα δημιουργούμενα ελλείμματα, απλά πτωχεύσαμε, κύριε Κακλαμάνη!

Από την ομιλία του σας παραθέτω μια πρόταση που μου φάνηκε πολύ προκλητική από κάποιον που διαγράφηκε δύο φορές από την παράταξή του: «Ολοι έκαναν διεύρυνση, ουδείς έκανε μετάλλαξη. Μη στρουθοκαμηλίζουμε, μη φύγουμε από την ιδεολογική μας ταυτότητα». Το μόνο σχόλιο που ταιριάζει είναι: «Κοίτα ποιος μιλάει»!

Γκρίνιασαν και άλλοι. Η κυριότερη κριτική αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ο Μητσοτάκης είχε τη δυνατότητα να περάσει αυτό το δύσκολο νομοσχέδιο μετά τις Ευρωεκλογές, ώστε να μην επηρεαστεί το αποτέλεσμα από αυτό το ακανθώδες θέμα. Πολύ σωστά δεν το έκανε δείχνοντας ότι δεν φοβάται να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Αν το μετέθετε μετά τις ευρωεκλογές, όλοι αυτοί οι διαμαρτυρόμενοι εντός και εκτός των τειχών θα έλεγαν ότι τους ξεγέλασε. Τουλάχιστον ας του αναγνωρίσουμε την ευθύτητά του.

Πάμε και στην παρουσίαση του βιβλίου. Σαμαράς και Καραμανλής επέκριναν την κυβέρνηση –ουσιαστικά τον Μητσοτάκη– για όλα τα κακά του τόπου. Στα εθνικά θέματα ο Σαμαράς είναι έτοιμος να ντυθεί στο χακί για να πολεμήσει την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Οχι σαν τον Μητσοτάκη που κάθεται και τρώει σφαλιάρες.

Προκειμένου να αποδομήσει τον Μητσοτάκη ανέφερε ότι στις πρόσφατες Ευρωεκλογές η Ν.Δ. πήρε τις λιγότερες ψήφους από όλες τις πρόσφατες εκλογές. Εδώ φαίνεται η εμπάθεια και η κακία του ανθρώπου. Βεβαίως τώρα η Ν.Δ. πήρε 1.125.602 ψήφους ενώ τον Μάιο του 2012 στις Βουλευτικές εκλογές, με πρόεδρο τον Σαμαρά, πήρε 1.192.103. Αυτό όμως που δεν είπε γιατί θα του χαλούσε το επιχείρημα, είναι ότι το 2012 ψήφισαν 6.476.751 ψηφοφόροι, ενώ τώρα ψήφισαν μόνο 4.062.092 ψηφοφόροι! Δεν χρειάζεται να είναι κανείς Αϊνστάιν για να καταλάβει ότι άμα 2,4 εκατ. ψηφοφόροι δεν ψηφίζουν, όλοι θα πάρουν πολύ λιγότερες ψήφους. Θέλει πραγματικό θράσος να μιλάει ο Σαμαράς για επιδόσεις, όταν ο ίδιος κατάφερε το αρνητικό ρεκόρ της Ν.Δ. με το 18,85% σε Βουλευτικές εκλογές, ενώ το 28,31% του Μητσοτάκη έγινε σε Ευρωεκλογές που οι ψηφοφόροι ψηφίζουν χαλαρά και στέλνουν μηνύματα ανώδυνα.

Ξέρετε ποιο είναι το λυπηρό στην ιστορία; Ο Μητσοτάκης με την πολιτική του έχει κατατροπώσει την αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, και αυτοί οι δύο αποτυχημένοι και χαμένοι γκρινιάζουν σαν τους γέρους του Muppet Show. Ο ένας μάλιστα έχει το θράσος να μιλά για την παράταξη, όταν ο ίδιος το 1993 έριξε την κυβέρνηση της Ν.Δ. και στην προεδρία του ενίσχυσε τον Σύριζα με τον ανασχηματισμό του 2014. Θυμίζω ότι τότε έχρισε υπουργούς τους πλέον λαϊκιστές που διέθετε η παράταξή του. Φυσικά μεταξύ του γνήσιου και της μαϊμούς ο κόσμος προτίμησε τον γνήσιο λαϊκιστή Τσίπρα.

Δυστυχώς, αυτή είναι η αρρώστια της φυλής μας. Ενώ η Ν.Δ. είναι κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό και αντίπαλοί της ψάχνουν για αρχηγούς «που μπορούν να νικήσουν τον Μητσοτάκη», έχουμε την αμφισβήτηση του Μητσοτάκη εντός των τειχών. Στη δική τους προεδρία και πρωθυπουργία δεν θυμάμαι να είχαν εσωκομματική αντιπολίτευση. Αυτοί που υποτίθεται ότι αγαπούν την παράταξή τους, δεν είδα να είχαν κινητοποιηθεί για την παράταξη στην προεκλογική περίοδο. Ο Τσίπρας τουλάχιστον πήγε στη συγκέντρωση του Κασσελάκη, παρά το γεγονός ότι ο Κασσελάκης σήκωσε το γάντι που του έριξε στο Συνέδριό τους. Αυτοί οι δύο τι έκαναν; Ξέχασα, ο ένας κατέβηκε από το αυτοκίνητό του να χαιρετίσει τη Λατινοπούλου, την ημέρα των εκλογών!

Στην επαγγελματική μου δραστηριότητα έμαθα ότι μια ομάδα που τρώγεται δεν πάει πουθενά. Το ίδιο πιστεύω ότι πρέπει να συμβαίνει και στη Ν.Δ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κερδίσει με μεγάλη διαφορά όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Οποιαδήποτε εσωτερική αμφισβήτηση ή υπονόμευση είναι κατακριτέα.

– Σε μια ομάδα που βάζει γκολ και κερδίζει δεν ψάχνουμε να αλλάξουμε το σύστημα!

*Ο κ. Ανδρέας Γ. Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT