Ο Γιάννης σημαιοφόρος στους Ολυμπιακούς

Ο Γιάννης σημαιοφόρος στους Ολυμπιακούς

2' 7" χρόνος ανάγνωσης

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Υπάρχουν και άλλοι κορυφαίοι αθλητές, όπως ο Μίλτος Τεντόγλου και η Κατερίνα Στεφανίδη, στους οποίους έγινε σχετική νύξη, ωστόσο ο συμβολισμός του αστέρα των Μιλγουόκι Μπακς να κρατάει την ελληνική σημαία –μαζί με την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη– είναι τεράστιος.

Το γεγονός ότι αυτός ο παγκοσμίου βεληνεκούς αθλητής αισθάνεται –και είναι– Ελληνας εκπέμπει μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδος.

Ο Αντετοκούνμπο έχει διαφημίσει όσο λίγοι τη χώρα μας, με αυτά που λέει, αυτά που κάνει, ενίοτε και με αυτά που φοράει (με τον Παρθενώνα στην εσωτερική ραφή του σακακιού του).

Ο ηγέτης της εθνικής μπάσκετ, που την οδήγησε σε Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά μετά 16 χρόνια, δεν μας έχει συγκλονίσει μόνο με την αθλητική του σταδιοδρομία.

Το παιδί που ξεκίνησε από τα Σεπόλια και έφθασε να γίνει ο κορυφαίος του ΝΒΑ, μας έχει συγκινήσει και με την ανθρώπινη πλευρά του, με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του, συχνά μακριά από τις κάμερες, αλλά και την τρυφερότητα με την οποία μιλάει για τους γονείς του και την αναγνώριση όσων έκαναν γι’ αυτόν.

Οπως έχει επισημάνει ο πνευματικός του Γιάννη στην εφηβεία του, που τον βάφτισε χριστιανό ορθόδοξο στα 17 του, ο π. Ευάγγελος Γκάνας, στον ναό του Αγίου Μελετίου, «στο βλέμμα του υπήρχε αθωότητα, αλλά και ελπίδα. Καθόλου φόβος ή πίκρα, παρ’ όλα τα βάσανα που περνούσε η οικογένειά του…».

Παρά τις κακουχίες και τις αδικίες που βίωσε στην Ελλάδα –δεν ήταν όλες οι στιγμές που έζησε στις γειτονιές της Αθήνας τόσο μαγικές– ο Αντετοκούνμπο σε κάθε ευκαιρία δείχνει την αγάπη και τον σεβασμό του προς την ελληνική σημαία, περισσότερο από πολλούς «λευκούς Ελληνες».

Αλλωστε, έχει μιλήσει για τη φτώχεια των παιδικών του χρόνων και τις αντιξοότητες που βιώνουν οι παράτυποι μετανάστες στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις δυτικές κοινωνίες.

Η καλύτερη απάντηση στον ρατσισμό, στον εθνικισμό, στη μισαλλοδοξία και στο μίσος που, δυστυχώς, ακόμη συναντάμε σε κομμάτια των κοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, είναι η εικόνα ενός παγκοσμίου βεληνεκούς έγχρωμου Ελληνα αθλητή να κρατάει με υπερηφάνεια την ελληνική σημαία.

Του χρωστάμε του Αντετοκούνμπο, δεν μας χρωστάει. Εχει δώσει στην Ελλάδα πολύ περισσότερα από όσα έχει πάρει. Εκατομμύρια, ή μάλλον δισεκατομμύρια, ανθρώπων σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν τον «Giannis» και τον αποκαλούν «Greek freak». Πόσο μεγαλύτερη διαφήμιση για τη χώρα μας από έναν άνθρωπο;

Σε δύο εβδομάδες, τα φώτα της δημοσιότητας στην έναρξη της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης στον κόσμο θα είναι στραμμένα πάνω στον κορυφαίο σταρ του ΝΒΑ, τον Ελληνα Γιάννη Αντετοκούνμπο, και στη σημαία της Ελλάδας που αυτός θα κρατάει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT