Στο μυαλό του Φειδία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Το έπαθλο ήταν 50 ευρώ. Περίπου όσο είναι η αποζημίωση της εφημερίας ενός γιατρού του ΕΣΥ. Ή ενάμισι μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη. Ή επτά ώρες διδασκαλίας καθηγητή μέσης εκπαίδευσης σε φροντιστήριο. Και δεν χρειάζονταν παρά ελάχιστα λεπτά για να τα πάρει κανείς. Αρκούσε να μασήσει μια γόπα τσιγάρου, να διασχίσει έρπειν μερικά μέτρα στην πλατεία Συντάγματος, να βουτήξει με τα ρούχα στο σιντριβάνι, να πείσει έναν άγνωστο να δεχτεί ένα φιλί στο στόμα. Αυτές τις δοκιμασίες πρότειναν σε περαστικούς στο κέντρο της Αθήνας ο Κύπριος YouTuber και νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου και ο Ελληνας συναγωνιστής του στο μετερίζι των σόσιαλ μίντια Αλέξανδρος Κοψιάλης για να εξασφαλίσουν περιεχόμενο για τα κανάλια και τις σελίδες τους, για να κερδίσουν views και like. Και βρήκαν κάμποσους πρόθυμους να εξευτελιστούν μπροστά στην κάμερα (ως «χαβαλέ» το εξέλαβαν προφανώς οι ίδιοι), αφού μοίρασαν 500 ευρώ… Το βίντεο γυρίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού, όμως δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες. (Σ.σ.: Xθες διαγράφηκαν τα επίμαχα αποσπάσματα. Δεν έχει σημασία. Η ντροπή μένει.)

Στο μεταξύ, ο 24χρονος Φειδίας, ο οποίος είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές σε τηλεοπτική εκπομπή φορώντας μποξεράκι, σακάκι και τρεις γραβάτες, είχε περάσει το κατώφλι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξασφαλίζοντας το 19,36% των ψήφων στην Κύπρο – τρίτη δύναμη πίσω από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Δεν είχε ψηφίσει ποτέ ξανά, το έκανε για πρώτη φορά στις 9 Ιουνίου για να σταυρώσει τον εαυτό του. Δεν παρουσίασε θέσεις, επαναλάμβανε μόνο την επωδό «όλοι ίδιοι είναι», κανείς δεν ξέρει τι πρεσβεύει. Ξέρουμε, όμως, με ακρίβεια πόσα χρήματα θα εξασφαλίζει, χάρη σε πρόσφατη ανάρτησή του που βρίθει λεπτομερειών: «Αρχικά, εισπράττω μισθό 8.000 ευρώ, στην τσέπη μου, και επιπρόσθετα, για κάθε ημέρα εργασίας, δηλαδή κάθε μέρα που έρχομαι στο Κοινοβούλιο και υπογράφω, παίρνω επιπλέον 350 ευρώ. Εκτός αυτού, λαμβάνω 30.000 ευρώ μηνιαίως για τον μισθό της ομάδας μου. Επιπλέον, μπορώ να έχω γραφείο στη χώρα μου, με προϋπολογισμό έως και 5.000 ευρώ. Πέρα από όλα αυτά, μου δίνουν και 4.000 ευρώ τον μήνα για να προωθήσω τη δουλειά μου».

Κοινωνίες ανερμάτιστες, αδιάφορες, αποχαυνωμένες, βυθισμένες στο «εγώ» και στο «τώρα», τέτοιους εκπροσώπους –ακόμη και ταγούς– θα έχουν από εδώ και πέρα.

Πείτε το μεταδημοκρατία, μεταπολιτική, όπως θέλετε. Ή, απλώς, αποδεχθείτε το γεγονός ότι κοινωνίες ανερμάτιστες, αδιάφορες, αποχαυνωμένες, βυθισμένες στο «εγώ» και στο «τώρα», τέτοιους εκπροσώπους –ακόμη και ταγούς– θα έχουν από εδώ και πέρα. «Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι λαμβάνω 10.000 τον μήνα για να μπορώ να φέρω κόσμο στις Βρυξέλλες και να του εξηγήσω τι ακριβώς κάνω εδώ», κατέληγε ο Φειδίας. Αυτό, μεταξύ μας, θα έπρεπε να αμείβεται πολύ περισσότερο, θα είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της αποστολής του…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT