Προτάσεις για τη στελέχωση των δημοσίων νοσοκομείων

Προτάσεις για τη στελέχωση των δημοσίων νοσοκομείων

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Το πρόβλημα της στελέχωσης των δημοσίων νοσοκομείων σε άγονες περιοχές της χώρας, όπως η Λακωνία, η Ξάνθη, η Κως και τα άλλα νησιά του Αιγαίου, με λειτουργούς υγείας είναι επείγον. Οι μέχρι σήμερα τρόποι προσέλκυσής τους αποδείχθηκαν αναποτελεσματικοί, ενώ τα επόμενα βήματα που απειλεί η κυβέρνηση να κάνει θα επιδεινώσουν το πρόβλημα. Οι προτάσεις μου για την προσέλκυση λειτουργών υγείας σε άγονες περιο-χές περιλαμβάνουν:

1. Μέτρα για την ποιοτική διαμονή των λειτουργών υγείας με τις οικογένειές τους κοντά στα δημόσια νοσοκομεία στα οποία θα εργασθούν, όπως:

• Υποχρεωτική παροχή από τους τοπικούς δήμους αξιοπρεπούς κατοικίας.

• Δημιουργία πρότυπων βρεφικών σταθμών, νηπιαγωγείων, σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων στις άγονες περιοχές.

• Μοριοδότηση και εξασφάλιση εργασίας των συζύγων στην ίδια περιοχή.

• Χορήγηση των ειδικών πλεονεκτημάτων για την εισαγωγή των παιδιών τους στα δημόσια πανεπιστήμια, που ήδη εφαρμόζονται για αθλητές, πλημμυροπαθείς κ.λπ.

2. Στήριξη της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των λειτουργών υγείας, όπως:

• Οικονομική κάλυψη των εξόδων συμμετοχής σε ιατρικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

• Παροχή σύγχρονων διαδικτυακών ιατρικών εφαρμογών για τη συνεχιζόμενη ιατρική ενημέρωση και εκπαίδευσή τους.

• Ενθάρρυνση των δημοσίων πανεπιστημιακών σχολών και ιατρικών συλλόγων στην πραγματοποίηση ιατρικών συνεδρίων στα δημόσια νοσοκομεία των άγονων περιοχών.

• Αυξημένη μοριοδότηση για τη συμμετοχή τους με οποιονδήποτε τρόπο στη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση.

• Αναγνώριση της προσφοράς τους με επιβραβεύσεις και άλλους τρόπους ηθικής στήριξης του έργου τους.

3. Προσέλκυση λειτουργών υγείας από το εξωτερικό με κίνητρα, όπως:

• Θέσπιση «χρυσής βίζας» και δυνατότητα διαμονής και εργασίας στις άγονες περιοχές της χώρας.

• Ειδικά φορολογικά πλεονεκτήματα, όπως αφορολόγητο μισθολόγιο κ.λπ.

• Σε όσους αλλοδαπούς τελειόφοιτους φοιτητές της ιατρικής των δημοσίων ελληνικών πανεπιστημίων επιθυμούν, να δοθούν ειδικές άδειες παραμονής και εργασίας σε άγονες περιοχές της χώρας.

4. Μελέτη επιστημονική για την αναλυτική καταγραφή του ανθρώπινου υγειονομικού δυναμικού σε συνδυασμό με τις μελλοντικές ανάγκες του πληθυσμού σε κάθε περιοχή.

Υπάρχει ένας «πόλεμος» σε όλο τον κόσμο για την προσέλκυση λειτουργών υγείας. Η χώρα μας πρέπει να αντιδράσει με ρεαλιστικούς και κυρίως ανταγωνιστικούς μισθούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε έκθεσή του αναφέρει ότι οι αποφάσεις για την ενίσχυση της στελέχωσης των υγειονομικών δομών της περιφέρειας δεν θα πρέπει να λαμβάνονται μεμονωμένα, αλλά να περιλαμβάνονται σε ένα εθνικό σχέδιο για την υγεία με μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων αυτών των αποφάσεων.

5. Μελέτη που να απεικονίζει τις πραγματικές επιθυμίες και προτιμήσεις των λειτουργών υγείας για να δεχθούν να υπηρετήσουν στις άγονες περιοχές της χώρας.

Ως παράδειγμα αναφέρω την προ έτους ανάθεση από την κυβέρνηση της Δανίας (αλλά και του Πανεπιστημίου Aarhus και των ιατρικών συλλόγων της χώρας) στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης στο Harvard Kennedy School της μελέτης με θέμα «Τι θα τραβούσε τις νοσηλεύτριες από την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας στο να μετοικήσουν και εργασθούν στη Δανία;».

6. Αφησα τελευταίο το αυτονόητο οικονομικό κίνητρο για τους λειτουργούς υγείας που είτε υπηρετούν σε άλλες «μη άγονες» περιοχές της χώρας είτε εργάζονται στο εξωτερικό.

Υπάρχει πλέον ένας «πόλεμος» στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο για την προσέλκυση λειτουργών υγείας. Στον «πόλεμο» αυτό και η χώρα μας πρέπει να αντιδράσει και με ρεαλιστικούς και κυρίως ανταγωνιστικούς μισθούς.

Πιστεύω ότι οι προτάσεις αυτές μπορούν εύκολα να υλοποιηθούν όταν υπάρξει η ανάλογη πολιτική θέληση.

*Η κ. Αθηνά Λινού είναι καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Βόρειου Τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT