Εξω από το πλοίο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Οι boomers έχουν στη βιογραφία τους διακοπές με άδειες τσέπες σε νησιά που σήμερα είναι απλησίαστα για τους περισσότερους. Το ελληνικό καλοκαίρι ήταν πάντα γενναιόδωρο για όσους αναζητούσαν απολαύσεις που δεν αγοράζονται: κολύμπι σε υπέροχα νερά, αραλίκι σε μια μεγάλη αμμουδιά, αγκαλιές μπροστά στο ηλιοβασίλεμα, περίπατος δίπλα σε αρχαία, διάβασμα κάτω από το αλμυρίκι.

Για τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, αυτές οι αναμνήσεις είναι απαγορευμένες. Δεν βίωσαν το ελληνικό καλοκαίρι σαν αυτονόητο κομμάτι της ζωής τους, δεν είχαν την εμπειρία των ταξιδιών χωρίς πρόγραμμα, με επιλογές της τελευταίας στιγμής ή στην τύχη, ούτε γνώρισαν τη δυνατότητα της πλήξης στη διάρκεια μακρόσυρτων διακοπών κάθε χρόνο στο ίδιο μέρος.

Τώρα όλα είναι δύσκολα. Οι έρευνες δείχνουν ότι ένας στους δύο δεν θα κάνει καθόλου διακοπές φέτος και όσοι τα καταφέρουν θα λείψουν για λίγες ημέρες μόνον. Αν δεν έχουν κάπου να φιλοξενηθούν, θα πρέπει να ψάξουν πολύ για αξιοπρεπές κατάλυμα σε υποφερτή τιμή, θα ζαλιστούν διαπιστώνοντας πόσο αυξήθηκαν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και, όταν βρεθούν στον προορισμό τους, συνεχώς θα απογοητεύονται με αυτά που δεν μπορούν να κάνουν.

Το ελληνικό καλοκαίρι ήταν πάντα γενναιόδωρο για όσους αναζητούσαν απολαύσεις που δεν αγοράζονται. Τώρα όλα είναι δύσκολα. Οι διακοπές σε νησί είναι πια πολυτέλεια και αφορούν λίγους.

Οσοι έχουν μικρά παιδιά, άντε να τους εξηγήσουν γιατί δεν γίνεται κάθε μέρα να τρώνε έξω. Και όσοι έχουν μεγαλύτερα παιδιά, πώς να τα απομακρύνουν από τα μπαράκια με τα πανάκριβα ποτά. Καβγάδες συνεχώς, ένταση και πίεση που συνήθως δεν αποτυπώνονται στις χαρούμενες Ιnstagram stories.

Γύρω τους θα υπάρχουν άλλοι που θα ξοδεύουν σε μία ημέρα ή σε λίγες ώρες όσα οι ίδιοι όλη την εβδομάδα των διακοπών. Και αυτό θα κάνει ακόμη πιο κουραστική την προσπάθεια να περάσουν καλά με λίγα και για λίγο.

Οσοι δεν θα πάρουν το πλοίο για το νησί δεν θα υποφέρουν, τουλάχιστον, από αυτές τις συγκρίσεις και από το άγχος να αποδώσει η επένδυση στις διακοπές, να ξεκουραστούν ενώ κουράζονται υπολογίζοντας τα έξοδα που πάντα ξεπερνούν τα προγραμματισμένα, να έχουν κάτι ωραίο να θυμούνται και να διηγηθούν επιστρέφοντας και όχι μόνο τη δυσκολία τους να χωρέσουν στην παραλία, στην ταβέρνα, στο καλντερίμι, στο κατάστρωμα.

Οι διακοπές σε νησί είναι πια πολυτέλεια και αφορούν λίγους. Οι πολλοί βολεύονται στα χωριά τους, σε μη τουριστικούς προορισμούς που μπορεί να μην έχουν καν θάλασσα κοντά, σε σπίτια φίλων ή συγγενών εδώ και εκεί. Δεν φταίνε, δεν έχουν κάνει κάτι λάθος. Γι’ αυτό, επειδή τους πνίγει το άδικο και η μιζέρια, στις ευρωεκλογές δεν ψήφισαν ή ψήφισαν με θυμό. Ετυχε να γεννηθούν όταν το ελληνικό καλοκαίρι ήταν πια γενναιόδωρο μόνο για λίγους, όλο και πιο λίγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT