Οι δωρητές της θεοκρατίας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Οι περισσότεροι έμειναν στην εικόνα. Ηταν δύσκολο να αγνοήσουν τον συμβολισμό της. Η κίνηση του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ορθώσει τη γροθιά του και να κραυγάσει «αγωνιστείτε» προς τους οπαδούς του, δευτερόλεπτα μετά την απόπειρα δολοφονίας του, χαρακτηρίστηκε από ορισμένους σχολιαστές ως «ηγετική αντίδραση». Αλλος στη θέση του, υποστήριξαν, θα παρέμενε ξαπλωμένος ή θα απέφευγε να ξεμυτίσει από την ανθρώπινη ασπίδα των σωματοφυλάκων του μέχρι να εκλείψει η απειλή. Εκείνη η στιγμή, ακόμη κι αν ήταν απόρροια ενστίκτου ή βαθιάς εξοικείωσης με τους κανόνες της προβολής, ενδέχεται να κρίνει και μια προεκλογική εκστρατεία.

Ωστόσο πέρα από τους συμβολισμούς υπάρχει και η ουσία, το διακύβευμα αυτών των εκλογών. Στις 13 Ιουλίου, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ερευνητικής δημοσιογραφίας ProPublica δημοσίευσε ένα ανησυχητικό ρεπορτάζ για τη Ziklag, μια μυστηριώδη οργάνωση πλούσιων χριστιανών οι οποίοι επιχειρούν μέσω δωρεών εκατομμυρίων δολαρίων να διαμορφώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ του Τραμπ και να αλλάξουν τις ΗΠΑ.

Στις τάξεις της περιλαμβάνονται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ορισμένες από τις πιο πλούσιες συντηρητικές χριστιανικές οικογένειες των ΗΠΑ. «Βρισκόμαστε σε μια πνευματική μάχη, εγκλωβισμένοι σε μια τρομερή σύγκρουση με τις δυνάμεις του σκότους», αναφέρει ένα κείμενο που συνοψίζει τη στρατηγική της οργάνωσης. Σκοπός τους είναι μέσα στα επόμενα 30 χρόνια να επαναφέρουν την αμερικανική κουλτούρα «στον δρόμο του Χριστού», βασιζόμενοι στις διδαχές της Βίβλου. Για να το επιτύχουν προσπαθούν να κινητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους σε πολιτείες-κλειδιά. Ενας από τους βραχίονες που βοηθούν στη διάδοση του μηνύματός τους είναι μεταξύ άλλων οι εκκλησίες και οι πάστορες.

Σύμφωνα με την έρευνα της ProPublica, αυτή φαίνεται πως είναι η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια προσέλκυσης πλούσιων δωρητών προκειμένου να χρηματοδοτήσουν μια χριστιανική εθνικιστική πολιτική ατζέντα. Μάλιστα, καταφέρνουν με τα χρόνια να διευρύνουν το δίκτυο και το οικονομικό τους εκτόπισμα. Προσεγγίζονται πλέον ως σοβαροί συνομιλητές, όχι ως μια περιθωριακή πρωτοβουλία θρησκόληπτων.

Στα έγγραφά τους φαίνεται ότι σχεδιάζουν να διαθέσουν 12 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες ομάδες που δραστηριοποιούνται γύρω από τον εκλογικό αγώνα, υποστηρίζοντας σθεναρά τον Τραμπ. Ο τρόπος δράσης της Ziklag ελέγχεται, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να λειτουργεί έτσι μια φιλανθρωπική οργάνωση η οποία δεν φορολογείται. Εάν κάποιος πάντως μελετήσει πιο προσεκτικά όσα διακηρύττουν και πρεσβεύουν, θα διακρίνει ότι οι θιασώτες αυτής της οργάνωσης παρότι θεωρούν ότι είναι υπέρμαχοι του δυτικού πολιτισμού, στην πραγματικότητα επιθυμούν την εγκαθίδρυση μιας θεοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT