Οι κουκούλες και οι σακούλες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών πολιτικών που σπιλώθηκαν, ως δωρολήπτες στην υπόθεση της Novartis, προκειμένου να αρθεί η προστασία στους δύο μάρτυρες που μίλησαν για τροχήλατες βαλίτσες και για εκατομμύρια που διοχετεύθηκαν σε πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς από τον φαρμακευτικό κολοσσό, χωρίς να αποδειχθεί τίποτα.

Την υπόθεση χειρίζεται η Οικονομική Εισαγγελία, αρμόδια για να κρίνει αν οι κουκούλες πρέπει να βγουν, οι δύο μάρτυρες να γίνουν γνωστοί και το κυριότερο: Να αποτελέσουν αντικείμενο διώξεων από τους δέκα πολιτικούς που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια από τις ψευδείς καταθέσεις τους.

Το θέμα της κουκούλας, ή άλλως της προστασίας των μαρτύρων, δεν είναι απλό καθώς άπτεται πολλών εκδοχών που σχετίζονται με την πάταξη της διαφθοράς και τις προσπάθειες που οφείλει η ελληνική πολιτεία να καταβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την άλλη, οι Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Στουρνάρας, Αδωνις Γεωργιάδης και άλλοι, που υπέστησαν χωρίς κανένα στοιχείο διασυρμό, έχουν κάθε λόγο να επιμένουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας εκείνων που τους διέσυραν, όταν μάλιστα τώρα έγινε γνωστό ότι εισέπραξαν και το υπέρογκο ποσό των 26 εκατομμυρίων ευρώ από τις αμερικανικές αρχές, όπου φαίνεται πως κατέθεσαν και εκεί, όχι για τους Ελληνες πολιτικούς, αλλά για παράνομες πρακτικές της Novartis.

Στις ΗΠΑ πράγματι έγινε σοβαρή έρευνα για τις παράνομες πρακτικές που ακολούθησε ο φαρμακευτικός κολοσσός επιχειρώντας να κερδίσει με ανορθόδοξους τρόπους μεγάλο μερίδιο αγοράς, και μάλιστα οι αμερικανικές αρχές πέτυχαν με συμβιβασμό να εισπράξουν από τη Novartis 225 εκατ. δολ. Εδώ τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά.

Η υπόθεση αντί να στραφεί στις παράνομες πρακτικές της εταιρείας, με τους πληρωμένους γιατρούς κ.λπ., αντί να εισπραχθούν χρήματα για το Δημόσιο, η ιστορία εργαλειοποιήθηκε από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με συνδρομή και συγκεκριμένων εισαγγελικών λειτουργών και αποδύθηκε σε ένα κυνήγι μαγισσών με εκτόξευση λάσπης προς εξόντωση πολιτικών αντιπάλων. Ετσι το πραγματικό σκάνδαλο έμεινε αδιερεύνητο, ελάχιστοι γιατροί βρέθηκαν μπλεγμένοι και, δέκα χρόνια μετά, ακόμη αναζητούνται οι μάρτυρες που ανέλαβαν για κάποιους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Η ιστορία με τη Novartis είναι κατά τη γνώμη μου δύο σκάνδαλα. Το πρώτο με πρωταγωνιστή την ίδια την εταιρεία και τις παράνομες πρακτικές της και το δεύτερο, και χειρότερο, η πολιτική του εκμετάλλευση με τη σπίλωση πολιτικών προσώπων, που αποτέλεσε μαύρη σελίδα για τη μεταπολιτευτική μας δημοκρατία και τελικά οδήγησε σε ατιμωρησία τους μετέχοντες στις παράνομες πρακτικές της Novartis. Ο,τι χειρότερο δηλαδή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT