Μετά την 5η Νοεμβρίου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Ολα φαίνεται να αλλάζουν στο προεκλογικό σκηνικό των ΗΠΑ μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αποκτά πλέον προβάδισμα για την εκλογή του στις 5 Νοεμβρίου. Αν η ξεψυχισμένη φωνή του προέδρου Μπάιντεν και το χαμένο βλέμμα του κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ των δύο ανδρών ήταν το πρώτο ολίσθημα για την επανεκλογή του, η ακαριαία αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ όταν η σφαίρα του AR-15 έξυσε το αυτί του φαίνεται να είναι το απόλυτο χτύπημα στην υποψηφιότητα του νυν προέδρου.

Ο Τραμπ όχι μόνο καλύφθηκε αστραπιαία δείχνοντας ότι έχει απόλυτη συνείδηση της κατάστασης, αλλά ζητούσε από τους ανθρώπους της ασφάλειας, που έπεσαν επάνω του για να τον προστατέψουν, να τον αφήσουν να μιλήσει στον κόσμο. Ακόμη κι όταν η φρουρά του τον οδηγούσε σηκωτό στο θωρακισμένο αυτοκίνητό του, γύρισε προς το συγκεντρωμένο πλήθος και απτόητος σήκωσε τη γροθιά του και φώναξε «Fight. Fight. Fight». Αγωνιστείτε, παλέψτε, πολεμήστε.

Μια εικόνα επιμονής και αυταπάρνησης που αναμφίβολα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον μέσο ψηφοφόρο της υπερδύναμης – ακόμη κι αν προέρχεται από κάποιον που επιχείρησε να καταλύσει την αμερικανική δημοκρατία στις 6 Ιανουαρίου του 2021. Ωστόσο, μια εκλογή Τραμπ αλλάζει τις δυναμικές σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Σημαίνει αλλαγή πλεύσης των ΗΠΑ στα μείζονα θέματα που απασχολούν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες – την καταπολέμηση των συνθηκών που οδηγούν στην αλλαγή του κλίματος στον πλανήτη από τη μία πλευρά και τη σθεναρή αντίδραση στην πολεμική επιχείρηση του Πούτιν να κατακτήσει την Ουκρανία. Μπορεί η Ευρώπη να βασίζει πλέον την άμυνά της στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και να εξαρτάται από τις αποφάσεις ενός απρόβλεπτου Αμερικανού προέδρου που έχει απειλήσει να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ; Μπορεί να βασίζεται σε έναν πρόεδρο που απλώνει τείχη προστατευτισμού για τα αμερικανικά προϊόντα και γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη του στα δικαιώματα των γυναικών;

Κι ακόμη. O κ. Μητσοτάκης ποντάρει στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις διότι θεωρεί ότι μετά ένα επεισόδιο στο Αιγαίο μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να βρει ευήκοα ώτα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Θα ισχύει κάτι τέτοιο και επί Τραμπ – δηλωμένου φίλου του Ταγίπ Ερντογάν; Οσο η επανεκλογή Μπάιντεν απομακρύνεται, τόσο οξύνονται τα διλήμματα που έχει μπροστά της η Ευρώπη – και η Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT