Συμβαίνουν στις ΗΠΑ και όχι μόνον

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Η απόπειρα δολοφονίας του τέως Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συγκλόνισε τις ΗΠΑ και η ως εκ θαύματος διάσωσή του τον έχει ήδη αναδείξει νικητή των εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου, εκατό ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες. Αυτό έδειξε τουλάχιστον η πρώτη δημοσκόπηση μετά την απόπειρα δολοφονίας του κ. Τραμπ.

Μεγάλη χώρα είναι η Αμερική με αξιοθαύμαστο δυναμισμό, με αντιθέσεις τρομακτικές – φυλετικές, κοινωνικές και άλλες. Η ρητορεία της πολιτικής αντιπαραθέσεως είναι πρωτόγονη, όπως κατ’ επανάληψιν επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έως πριν από λίγες ημέρες. Αλλά αυτά είναι θέματα εσωτερικά και από μιαν άποψη διαχειρίσιμα, αφού μετά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του κ. Τραμπ θα υπάρξει αυτοσυγκράτηση ενδεχομένως στο επίπεδο των υβριστικών εκφράσεων και χαρακτηρισμών των αντιπάλων.

Το μόνο ερώτημα είναι εάν στελέχη και χρηματοδότες των Δημοκρατικών θα εξακολουθήσουν την ατιμωτική τους εκστρατεία εναντίον του προέδρου Τζο Μπάιντεν, από τον οποίο ζητούν να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση μιας δεύτερης τετραετίας. Δεν διευκρίνισαν, ωστόσο, οι «ανησυχούντες» Δημοκρατικοί πώς είναι δυνατόν ο κ. Μπάιντεν να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση μιας δεύτερης τετραετίας λόγω διανοητικής και φυσικής «ακαταλληλότητος» και να παραμείνει πρόεδρος των ΗΠΑ έως την ορκωμοσία του διαδόχου του, τον Ιανουάριο του 2025.

Μεγάλη και η περίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο ενδεχόμενο αναδείξεως εκ νέου του κ. Τραμπ στο αξίωμα του προέδρου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μόνος ηγέτης χώρας-μέλους της Ενώσεως που συναντήθηκε με τον κ. Τραμπ προ ολίγων ημερών είναι ο «απροσάρμοστος» πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε. Ο άλλος Ευρωπαίος πολιτικός που διατηρεί από ετών προσωπικές σχέσεις με τον κ. Τραμπ είναι ο «θορυβώδης» Νάιτζελ Φάρατζ, το κόμμα του οποίου εκπροσωπείται για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, με πέντε μόνο βουλευτές.

Από την άποψη αυτή, μια πιθανή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να λάβει διαστάσεις συστημικής ανατροπής στο πλαίσιο όχι απλώς των ΗΠΑ, αλλά της Δύσεως εν γένει. Απέχουμε όμως πολύ έως τις εκλογές και οι εκπλήξεις στην πολιτική δεν αποκλείονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT