Ανησυχητικές παρακάμψεις

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Τα νέα ακούγονται καλά. Ο παραλιακός ποδηλατόδρομος που είχε εξαγγελθεί τον Ιούνιο του 2021 από τον ίδιο τον πρωθυπουργό είναι έτοιμος προς υλοποίηση. Τη Δευτέρα το βράδυ υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τόλμησε να προβλέψει ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025 «ή έστω 2-3 μήνες μετά» η σημαντική αυτή υποδομή θα παραδοθεί στους Αθηναίους.

Ο ποδηλατόδρομος θα διατρέχει μια διαδρομή 18 χιλιομέτρων κατά μήκος της λεωφόρου Ποσειδώνος, από το δημαρχείο Βούλας μέχρι την Εσπλανάδα στο Φαληρικό Δέλτα, ενοποιώντας το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας με έναν τρόπο σχεδόν αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια εξαιτίας του κατακερματισμού του, των μεικτών χρήσεων και της πολυϊδιοκτησίας που αμφισβητούσε τον δημόσιο χαρακτήρα των επιμέρους εκτάσεων. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για ένα μεγάλο βήμα μπροστά κυρίως όχι τόσο γιατί θα μπορούμε να παίρνουμε το ποδήλατό μας και να χαιρόμαστε μια από τις πιο προνομιακές διαδρομές στην Αθήνα, αλλά γιατί κατοχυρώνεται ακριβώς αυτός ο κοινόχρηστος χαρακτήρας ενός διαρκώς απειλούμενου δημόσιου αγαθού.

Ομως από την πρωθυπουργική υπόσχεση για την παράδοση του έργου εξαιρείται σε πρώτη φάση το τμήμα που θα διέρχεται από την περιοχή του παλαιού αεροδρομίου, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τη μεγάλη αστική ανάπλαση του Ελληνικού. Αλλά θα κάνουμε υπομονή μέχρι το τέλος του 2026, οπότε και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές εργασίες στα πληθωρικά έργα υποδομής που εκτελούνται σε μια τεράστια αστική περίμετρο. Αυτό που ακούγεται λιγότερο «φυσικό» είναι η καταγγελία του δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης, ο οποίος έλαμψε διά της απουσίας του από την πανηγυρική εκδήλωση της Δευτέρας. Ο κ. Γιάννης Κωνσταντάτος με μια αιχμηρή ανακοίνωση αναρωτιέται για ποιο ενιαίο παραλιακό μέτωπο μιλάμε, όταν το έργο στο ύψος του δήμου του στο Ελληνικό δεν θα περνάει από την παραλία, αλλά «απέναντι και μέσα από τις γειτονιές μας και σαφώς πολύ μακριά από το επονομαζόμενο παραλιακό μέτωπο». Και καταλήγει: «Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία που αφορά μόνο τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης το να έχουμε έναν πεζόδρομο και έναν ποδηλατόδρομο που δεν θα βρίσκεται δίπλα στην παραλία, αλλά απέναντι στις γειτονιές της πόλης». Είναι προφανές ότι οι φιλόδοξες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές αναπτύξεις πάνω στο παραλιακό μέτωπο έστειλαν τον ποδηλατόδρομο «απέναντι». Αλλά αυτό είναι το μικρότερο κακό, εφόσον ισχύει η καταγγελία του δημάρχου. Καθώς οι θηριώδεις κατασκευές αρχίζουν και παίρνουν σάρκα και οστά κατά μήκος της παραλίας, διαφαίνεται ο κίνδυνος να υψωθεί σε ένα σημαντικό τμήμα της αθηναϊκής ακτογραμμής ένα αδιαπέραστο τείχος ημιδημόσιων χώρων και ιδιωτικών κατασκευών που θα αποθαρρύνουν τους πολλούς και θα καλωσορίζουν τους λίγους. Από αυτή την άποψη η ιδιότυπη αυτή έξωση του ποδηλατοδρόμου είναι όντως το μικρότερο κακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT