Πληθαίνουν τα «θύματα» του By the glass…

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Η κυβέρνηση είχε την τόλμη να φέρει στη Βουλή τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και να επωμιστεί το όποιο πολιτικό κόστος. Για άλλους αναλυτές αυτό ήταν μεγάλο, για άλλους πιο περιορισμένο. Δημοσκόπηση εμφάνιζε τον περασμένο Ιανουάριο το 57,8% των πολιτών υπέρ του νομοσχεδίου και το 39,8% κατά. Στις ευρωεκλογές, όμως, οι απώλειες της Ν.Δ. ήταν μεγάλες και κρίθηκε από τον πρωθυπουργό πως ο βασικός λόγος ήταν αυτός, με αποτέλεσμα μια συντηρητική αναδίπλωση. Η ακρίβεια, τα Τέμπη, η αποσύνθεση της δημόσιας υγείας και παιδείας, όλα αυτά θεωρήθηκαν δευτερεύοντα μπροστά σε ένα ζήτημα που έχει λυθεί σχεδόν σε όλο τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών ανακηρύχθηκε σε μητέρα όλων των δεινών για τη συντηρητική παράταξη.

Η αντίδραση προήλθε από το εσωτερικό της Ν.Δ. Δύο-τρεις «πρώην» που θέλουν να παίζουν ακόμη ρόλο στο κόμμα, κάποια λούμπεν ΜΜΕ και παραπολιτικές στήλες στοχοποιούσαν καθημερινά όσους εμπνεύστηκαν και στήριξαν το νομοσχέδιο. Το πάρτι στο μπαρ By the glass μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θεωρήθηκε από τους κακεντρεχείς επιδεικτική κίνηση «εκδίκησης» και όχι μια απλή γιορτή χαράς για τη θέσπιση ενός ανθρώπινου δικαιώματος. Ολα είναι θέμα ερμηνείας.

Ετσι, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα στο ευρωψηφοδέλτιο «πήρε προαγωγή» η δεξιά πτέρυγα του κόμματος, όπως και στον ανασχηματισμό. Ηδη έχει αρχίσει να διακινείται ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα «θυσιαστεί» στον βωμό τού By the glass. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε προχθές για ευρύτερη αποδοχή στην επιλογή προσώπου για τη θέση, κάτι που στο παρελθόν δεν τον είχε απασχολήσει.

Και έτσι στο πλαίσιο του πογκρόμ κατά όσων συμμετείχαν στη θέσπιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, φτάνουμε στη χθεσινή απόφαση να αποσυρθεί η Κατερίνα Φουντεδάκη, η οποία συμμετείχε στη σύνταξη του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο, από τη θέση της υποψήφιας προέδρου της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Αποτέλεσμα ήταν να ματαιωθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία συμμετέχουν επτά βουλευτές που είχαν καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Η απόφαση για θέσπιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών ήταν γενναία πράξη για ένα δεξιό κόμμα. Τα απόνερα της απόφασης όμως δείχνουν αδιανόητη δειλία και ασυνέπεια με θύματα μιας κατ’ ουσίαν εσωκομματικής σύγκρουσης σοβαρούς νομικούς και πολιτικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT